UNIÓ EUROPEA
Especials 23/05/2012

La UE busca receptes de creixement en una cimera amb Hollande de protagonista

Els líders europeus debatran fórmules per estimular el creixement i crear ocupació en una cimera informal. Una potencial emissió d'eurobons continua generant divisió

Efe
2 min
L'eix francoalemany pot començar a trontollar en la cimera d'aquest dimecres. A la imatge, Hollande i Merkel conversen a la cimera de l'OTAN. / KAMIL KRZACZYNSKI

Brussel·lesEls líders de la Unió Europea (UE) es reuniran aquest dimecres a Brussel·les per explorar vies amb les quals rellançar el creixement econòmic, en una cita que té en el nou president francès, François Hollande, el seu gran protagonista.

El dirigent socialista s'estrenarà a Brussel·les en una trobada preparada pràcticament a la seva mida, ja que es va convocar de manera extraordinària després de la seva victòria electoral i se centrarà en la necessitat de reactivar l'economia, un dels eixos de la seva campanya. "Ha estat la manera de dur Hollande ràpidament a Brussel·les", reconeixia aquest dimarts una font diplomàtica europea.

El president del Consell, Herman van Rompuy, ja ha deixat clar que en la trobada no hi haurà decisions, sinó discussions preparatòries de cara a la cimera formal de finals de juny. La reunió, no obstant això, pot començar a perfilar com serà la política europea després de la derrota de Nicolas Sarkozy a França i escenificar el primer gran desacord en l'eix París-Berlín després d'anys d'entesa.

El debat dels eurobons

Hollande arribarà a Brussel·les defensant un "paquet de mesures" per al creixement, entre les quals inclou la posada en marxa d'eurobons, a la qual Berlín s'ha oposat frontalment fins ara.

El cap de l'Elisi compta amb el suport d'estats com Itàlia i Espanya i de les institucions europees per impulsar aquesta iniciativa, mentre que s'alineen amb Alemanya països com Holanda, Àustria i Finlàndia.

El projecte, en tot cas, no sembla que hagi de ser viable a curt termini, com sí que ho poden ser altres que hi haurà sobre la taula: l'emissió de bons per finançar projectes de construcció d'infraestructures, un augment de la capacitat del Banc Europeu d'Inversions (BEI) o la redirecció de fons estructurals.

Espanya, pendent del BCE

En paral·lel als debats centrats purament en el creixement, els líders repassaran la situació de l'eurozona, marcada les últimes setmanes pels dubtes sobre Grècia i sobre la banca espanyola. En aquest marc, segons fonts comunitàries, és probable que es parli de la possibilitat de fer servir el fons europeu de rescat per recapitalitzar directament bancs que tinguin problemes.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assisteix a Brussel·les amb la prioritat de solucionar els problemes de liquiditat i garantir l'estabilitat financera de la zona euro.

Aquesta setmana, Rajoy va dir que era "urgent" i "prioritari" que la UE garanteixi aquesta estabilitat financera i, sense anomenar-lo explícitament, va demanar al Banc Central Europeu (BCE) que actuï perquè els països i les entitats financeres puguin refinançar el seu deute als mercats.

stats