Guerra contra la pirateria
Especials 15/05/2012

La UE ataca per primer cop objectius terrestres dels pirates de Somàlia

Helicòpters i avions de vigilància han bombardejat una base a la costa, sense causar ferits. Fins ara les operacions només eren navals

Reuters
1 min
Un pirata a la costa de Somàlia, el 2010 / AFP

Nairobi (Kènia)La força de la UE de lluita contra la pirateria ha atacat aquest dimarts per primer cop bases dels pirates a la costa de Somàlia. Fins ara les missions armades eren només navals però en aquest cas s'han fet servir helicòpters i avions de vigilància per destruir vaixells i bases costaneres. El mandat de la missió per actuar contra objectius terrestres es va ampliar a principis d'any.

Un pirata somali, que s'ha identificat com a Abdi, ha dit a Reuters que un helicòpter va atacar un conegut refugi a la costa central del país, prop de Hardhere. "Un helicòpter no identificat ha destruït cinc dels nostres vaixells. No hi ha hagut víctimes", ha informat. Fonts de la UE NAVFOR han reconegut l'atac, una missió que buscava destruir equipament dels pirates, quatre dies després que ataquessin un vaixell petrolier amb bandera grega.

Preocupació pels segrestos

Els experts temen que els pirates intensifiquin els segrestos d'occidentals per evitar més atacs. Rory Lamrock, un analista d'intel·ligència de la firma AKE, explica que "els assassinats d'estrangers són poc probables, però l'escalada de violència contra segrestats és sens dubte una resposta possible". L'expert alerta amb la nova política de la UE, els "els pirates simplement reubicaran les bases logístiques cap a l'interior i les situaran prop de les comunitats per evitar els atacs aeris".

stats