Especials 10/12/2012

La UE recull el premi Nobel de la pau: "Orgullós de ser europeu", proclama Van Rompuy

"La UE no és perfecte", admet el president del comitè dels Nobel en la cerimònia d'entrega del guardó a Oslo

Marc Vidal
2 min
durao Barroso, Van Rompuy i Schultz, en el lliurement del Nobel de la Pau / AFP

BarcelonaEls presidents del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el Parlament Europeu, Martin Schulz, han recollit aquest dilluns el premi Nobel de la pau otorgat a la UE en una cerimònia a Oslo.

En el discurs després de recollir el premi, Van Rompuy s'ha declarat "orgullós de ser europeu" tot i que ha admès que la UE ja no es pot basar només en un ideal de pau entre França i Alemanya ja que la Segona Guerra Mundial queda molt lluny i cal fer entendre als joves la importància de la construcció europea com una comunitat que comparteix els mateixos valors.

"La UE ha perfecccionat l'art del compromís. No més drames, ni victòries, ni derrotes, a tots els països se'ls garanteix una sortida airosa de les converses. Cert és que es paga un preu: l'avorrida política, però és un preu molt petit", ha afirmat Rompuy.

Síria, una taca a la consciència del món

De la seva banda, el president de la Comissió Europea ha recordat també en un discurs que la UE està compromesa amb la defensa dels drets humans arreu del món i en aquest sentit ha assegurat que cal redreçar la situació de violència que es viu a Síria: "La situació que travessa Síria és una taca a la consciència del món que la comunitat internacional té l'obligació moral de solucionar".

"El missatge que els vull transmetre avui és: poden vostès confiar en la nostra tasca en favor d'una pau duradora, la llibertat, la democràcia i la justícia a Europa i al món", ha conclòs Barroso.

La UE no és perfecte

El president del Comitè dels premis, Thorbjoern Jagland, ha fet un discurs avalant la UE com a instrument per pacificar un continent que va viure un segle XX ple de guerres i enfrontaments tot i que no és la solució a tots els problemes: "No estem aquí reunits creient que la UE és perfecte –ha dit Jagland–. Estem aquí reunits convençuts que a Europa hem de resoldre els nostres problemes junts".

Un dels moments àlgids de la cerimònia ha estat quan el president del Comitè ha agraït especialment la presència a Oslo de la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, François Hollande, que simbolitzen, segons ell, la reconciliació del continent. Els dos mandataris han estat llargament ovacionats i s'han aixecat i s'han donat les mans.

El comitè del Nobel va decidir concedir el guardó a la UE "per sis dècades de contribució a la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans". "Avui una guerra entre Alemanya i França és inimaginable", conclou el comitè.

A més de Merkel i Hollande, a la cerimònia hi assisteixen els caps d'estat d'una vintena de països europeus entre els quals el primer ministre italià, Mario Monti, el primer ministre grec, Andonis Samràs, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

stats