Especials 29/04/2011

La UE i els EUA augmenten la pressió i sancionen Síria per la repressió sagnant de les protestes

Els països de la Unió acorden un embargament d'armes i Obama signa sancions directes contra familiars del president Baixar al-Assad

Efe
1 min
Manifestants fugints dels gasos de la policia a Damasc, en una imatge d'un vídeo penjat a YouTube / AFP

Brussel·lesEls països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest divendres sancionar el règim sirià com a resposta a la seva violenta repressió de les protestes al país. Els ambaixadors dels vint-i-set membres de la UE s'han reunit durant hores a Brussel·les per analitzar l'assumpte i han acordat imposar un embargament d'armes i dels materials utilitzats en la repressió. Són les primeres mesures que s'han près, però se n'estudiaran d'altres com prohibir als membres del règim viatjar a Europa i congelar els seus actius.

Per altra banda, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha signat aquest divendres una ordre executiva que imposa noves sancions contra alguns familiars del president sirià, Baixar al-Assad, i els serveis d'espionatge i d'intel·ligència del país. Les sancions incloen el congelament dels béns d'aquestes persones en territori dels EUA i la prohibició de relaitzar negocis entre els dos països. Entre els afectats, hi ha Maher al-Assad, germà del president i segon home més poderós del país ja que està al capdavant d'un dels cossos més importants de l'exèrcit sirià: la Guàrdia Republicana. També està sancionat Atif Najib, cosí del president i que encapçalava els serveis secrets a la província de Daraa, on van començar les protestes. El president, de moment, ha quedat exempt.

stats