Especials 13/05/2012

Últim intent per formar govern a Grècia

El president de la República es reuneix amb els líders dels partits al parlament per demanar un executiu d'unitat. Si no hi ha acord s'hauran de repetir les eleccions i les enquestes donen guanyadora l'esquerra antiausteritat

Reuters
2 min

AtenesEl president de Grècia, Kàrolos Papoulias, s'ha reunit aquest diumenge amb els líders dels tres partits més votats en 6 de maig, en l'intent final per forçar una coalició i evitar la repetició de les eleccions. Però l'esforç del veterà polític sembla destinat al fracàs davant les profundes divisions sobre el pla de rescat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Si no hi ha acord, Grècia haurà de tornar a les urnes el juny, probablement el 10 o el 17.

El líder conservador, Andonis Samaràs, que va quedar en primer lloc a les eleccions de la setmana passada (19.8% dels vots) s'ha mostrat esperançat amb un acord. El cap de Nova Democràcia ha reconegut que el mandat electoral és de "cooperar per canviar les polítiques", però alhora de "continuar dins l'euro". Samaràs ha afirmat que es podria formar un govern viable fins el 2014, quan s'han de celebrar les properes eleccions europees. Diumenge passat els grecs van castigar durament a les urnes els dos partits del règim, Nova Democràcia i els socialdemòcrates del Pasok pel seu suport a les polítiques d'austeritat associades als dos rescats que ha viscut el país des de 2010. Papoulias s'ha trobat també amb Evàngelos Venizelos, cap de files del Pasok i Alexis Tsipras, dirigent de Syritza, la figura emergent dels comicis de diumenge passat.

Si finalment s'han de repetir les eleccions, les enquestes apunten a aprofundir els bons resultats que va obtenir l'esquerra alternativa, oposada a l'austeritat, sota el paraigües de Syriza, una coalició de forces anticapitalistes que demana continuar a Europa però renegociant les condicions del rescat. Syriza podria obtenir el 28% dels sufragis, gairebé onze punts per sobre del seu resultat la setmana passada i convertir-se en la primera força al Parlament. La llei electoral grega preveu, a més, un bonus de 50 escons per al grup més votat.

La perspectiva d'un triomf de Syriza han despertat les alarmes a Europa. Diversos dirigents i responsables econòmics han advertit que Atenes es veurà fora de l'euro si el nou govern no compleix amb els compromisos financers i les mesures d'austeritat dictades pels creditors.

Papoulias s'ha de reunir també amb la resta de partits amb representació parlamentària, inclosos els neonazis d'Alba Daurada. La Constitució no estableix cap termini per arribar a un acord.

stats