Especials 04/05/2012

El verificadors internacionals veuen ETA "preparada" i demanen a "tots els actors rellevants" que dialoguin

La comissió expressa la seva satisfacció pel pla d'acostament de presos i espera "que tingui continuïtat en la mateixa direcció"

Efe
2 min

BilbaoL'anomenada Comissió Internacional de Verificació (CIV) de l'alto el foc al País Basc ha dit avui que, mitjançant contactes directes amb ETA, l'organització terrorista li ha transmès que està "preparada per dialogar" .

Aquesta comissió s'ha reunit entre ahir i avui a Bilbao amb les forces polítiques i socials basques, inclòs el conseller d'Interior del govern basc, Rodolfo Ares, i amb representants del PNB, el PSE-EE i els partits de l'esquerra abertzale, així com la patronal basca Confebask, els sindicats UGT, CCOO, ELA i LAB i representants de l'Església. No s'han reunit amb el PP.

En acabar avui les cites, la comissió ha fet públic un comunicat en què ha assegurat que, mitjançant contactes directes amb ETA, ha rebut un missatge de l'organització en el qual comunica que està "preparada per dialogar sobre assumptes pràctics rellevants per consolidar el procés", encara que no ha detallat quins.

Aquesta comissió ha afirmat que ha pogut constatar que ETA continua respectant els seus compromisos amb la fi de la violència, que se segueixen fent avenços per consolidar la pau, i també ha opinat sobre el pla de reinserció d'etarres avançat pel govern, del qual ha dit: "És un primer pas que esperem que tingui seguiment en la mateixa direcció".

Aquest grup de treball es va reunir ahir primer per separat amb diversos polítics bascos, entre ells el conseller d'Interior i el comissionat del lehendakari per a la convivència, Jesús Loza, i avui s'ha reunit amb la majoria d'aquests agents polítics i socials en una reunió plenària.

A més d'Ares i Loza, s'ha reunit en aquests dos dies amb Iñigo Urkullu (PNB), José Antonio Pastor (PSE-EE), Rufi Etxeberria (esquerra abertzale), Núria López de Guereñu (Confebask), Xabier Anza (ELA), Patxi Aguirezabala (ELA), Ainhoa Etxaide (LAB), Jon Etxeberria (LAB), Raúl Arza (UGT), Emilia Málaga (UGT), Loli García (CCOO) i el bisbe emèrit Juan María Uriarte.

La CIV ha agraït l'ajuda i cooperació de tots ells en el desenvolupament del seu treball i els nombrosos missatges que ha rebut "destacant el suport de la societat basca al treball de la Comissió".

Per seguir amb els avenços per consolidar la pau al País Basc, la comissió ha animat que "tots els agents polítics i socials de la societat basca i tots els altres actors rellevants mantinguin un diàleg fluid".

La comissió s'ha mostrat disposada a ampliar les relacions de treball positives ja establertes al País Basc i seguir "treballant amb determinació i imparcialitat amb l'objectiu de contribuir a aquesta oportunitat històrica d'una pau duradora al País Basc".

Aquesta Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc al País Basc es va constituir el 28 de setembre passat, impulsada per l'esquerra abertzale i l'advocat sud-africà Brian Currin.

La CIV està composta per sis persones amb experiència internacional en processos de pau i en seguretat: Ronnie Kasrils (Sud-àfrica), Ray Kendall (Regne Unit), Chris Maccabe (Regne Unit), Ram Manikkalingam (Sri Lanka) i Satish Nambiar (Índia), mentre que la seva coordinadora és Fleur Ravensbergen.

La d'aquesta setmana ha sigut la seva tercera visita al País Basc, i en aquesta ocasió han vingut tots els esmentats menys Ray Kendall.

stats