Música
Especials 16/07/2011

Vilanova i la Geltrú, capital de la world music

El Festival de Música Popular i Tradicional, que va començar divendres, ha ofert un total de 45 espectacles, amb la rumba com a principal protagonista

Redacció
2 min
Fanfaraï

BarcelonaEl Festival de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú va engegar els motors divendres al matí amb l'actuació del grup Fanfaraï, que va escampar els ritmes típics del nord de l'Àfrica pels carrers vilanovins. Els onze músics bretons i algerians, que combinen els sons amazigs, àrabs, afrocubans, llatins i jazzístics, van presentar en primícia a l'Estat el seu nou treball Raï cuivré.

La 31a edició del FIMPT va comptar amb 21 grups de deu països diferents i un total 45 propostes, entre concerts i activitats paral·leles, que s'han allargat fins a diumenge. En total hi han actuat 21 grups de deu països diferents, 17 dels quals van visitar per primer cop el festival vilanoví. A banda del discurs artístic, el festival va comptar també amb una vessant social. Jordi Bertran, el director, va explicar que aquest any s'havien fixat en "l'onada democratitzadora que afecta els països del sud de la Mediterrània". En aquest sentit, el FIMPT va programar els concerts de la formació magrebina Fanfaraï, que va donar el tret de sortida al festival, i de la cantant algeriana Neila Benbei, que va actuar diumenge per primer cop al festival.

El director del FIMPT va explicar que enguany el festival tenia l'objectiu de "reconciliar-se" amb la rumba, un dels "fils conductors" del certamen. Per aquest motiu, el FIMPT va acollir les actuacions de dues formacions que no havien actuat mai al festival, la de Peret i Sabor de Gràcia. D'una banda, Peret va arribar al certamen després de 50 anys de l'enregistrament de les seves primeres cançons, i de l'altra, Sabor de Gracia va oferir un concert homenatge a Gato Pérez, coincidint amb el 20è aniversari de la mort d'aquest artista d'origen argentí establert a Catalunya

La plaça de la Vila va acollir els artistes amb audiències més àmplies: hi va fer furor divendres a la nit la nova cúmbia xilena de Chico Trujillo, així com la fanfàrria alternativa dels francesos Santa Macairo Orkestar. Els alemanys 17 Hippies hi van actuar dissabtet, precedint els rumbers Sabor de Gràcia. I diumenge va ser el torn de l'actuació de Peret i de l'acordionista irlandesa Sharon Shannon, dues de les actuacions més esperades.

El FIMPT també va oferir un seguit d'activitats paral·leles com ara l'organització de diferents tallers o activitats familiars. Entre les activitats per a tots els públics va destacar el taller de sons amb bosses de brossa o el taller de construcció d'instruments amb objectes quotidians.

stats