Especials 23/04/2011

Xifren en 112 els morts per les protestes de divendres a Síria

Les dades les dóna l'oposició, que també ha indicat que la capital s'ha despertat avui envoltada per l'exèrcit

Agències
2 min

El Caire112 persones van morir ahir a Síria, en la jornada de protestes més sagnant des que van començar les manifestacions contra el règim de Baixar al-Assad, segons xifres d'activistes de l'oposició.

La dada va ser aportada pel grup Revolució Síria contra Baixar al-Assad, en el seu lloc de la xarxa social Facebook, on s'inclou la identitat de les 112 víctimes mortals. "La majoria dels noms han estat confirmats", afegeix el missatge.

Durant la jornada d'ahir, qualificada com el Gran Divendres, hi va haver manifestacions contra el règim d'Al-Assad en múltiples punts del país. Segons activistes de drets humans, moltes d'elles van ser reprimides a trets per la policia i agents de civil.

Les manifestacions es van produir un dia després que el president sirià signés un decret per posar fi a l'estat d'emergència, vigent des de 1963, i per abolir el Tribunal de Seguretat de l'Estat. Per avui s'esperen noves protestes durant els funerals de les víctimes d'ahir.

Segons activistes de l'oposició, algunes àrees de Damasc han despertat avui envoltades per l'exèrcit i la policia, mentre que a la ciutat central d'Homs les autoritats rebutgen lliurar els cadàvers a les seves famílies fins que aquestes diguin a la televisió que grups de salafistes van matar els seus fills.

Els salafistes, un corrent fonamentalista de l'islam sunnita, i països estrangers no identificats han estat acusats pel règim de Damasc d'estar darrere de l'onada de manifestacions que travessa Síria des de mitjans de març.

No hi ha hagut pronunciaments del govern de Damasc sobre aquests disturbis. L'agència oficial SANA informa avui d'un atac, ahir a la nit, contra un lloc militar a la localitat del sud d'Izra, que va acabar amb vuit morts i 28 ferits, tant del grup atacant com dels militars, però no precisa quantes víctimes hi ha de cada grup.

També va donar compte de la mort de dos policies en un atac de desconeguts a Damasc i a la ciutat central d'Homs.

stats