Revolta prodemocràcia
Especials 24/04/2012

Els activistes sirians denuncien 70 assassinats en presència dels observadors de l'ONU

L'increment de la violència qüestiona la viabilitat del pla de Kofi Annan. El Consell de Seguretat analitza la situació sobre el terreny i ha de decidir l'ampliació de la missió

Agències
1 min
Visita dels observadors a Homs amb partidaris de Baixar al-Assad / REUTERS

BarcelonaL'increment de la violència a Síria dels últims dies qüestiona les possibilitats d'èxit del pla de pau de l'enviat especial Kofi Annan i la viabilitat mateixa de la missió d'observadors de l'ONU que supervisa el compliment de l'alto el foc pactat amb el règim de Baixar al-Assad. Segons fonts de l'oposició, almenys 70 persones han mort a mans de les forces de seguretat, la majoria a la ciutat de Hama, un dels epicentres de la revolta.

Els Estats Units han qualificat "d'arriscada i perillosa" la missió d'observadors, que ara compta amb 11 agents militars i s'ha d'ampliar en els propers dies fins a 300. Annan ha d'informar aquest dimarts el Consell de Seguretat de la situació sobre el terreny, i la missió es podria ampliar la setmana vinent.

Vulneracions

L'alto el foc va entrar formalment en vigor el 12 d'abril, però tot i que les forces de seguretat han rebaixat la intensitat dels atacs, els activistes asseguren que el règim no compleix els compromisos previstos en el pla: l'exèrcit no s'ha retirat dels centres urbans i continua impedint les manifestacions disparant contra les protestes i amb detencions massives.

Segons els activistes, el règim reacciona reprimint les manifestacions de rebuda dels observadors: les mateixes fonts parlen de 40 morts a la ciutat de Hama, després de la visita de l'ONU. També hi ha informacions sobre forts atacs a la ciutat de Deraa, on les forces de seguretat van disparar foc real i gasos lacrimògens contra manifestants que havien anat a rebre els observadors de l'ONU. Per contra, a Homs, on s'ha establert de manera permanent un equip d'observadors, la situació sembla més calmada.

stats