Jocs Olímpics
Especials 22/07/2012

El govern alemany va "ocultar" el fracàs de l'operatiu antiterrorista de Munic'72

Segons 'Der Spiegel', el comando palestí estava "escassament preparat" però tot i així va poder entrar a la Vila Olímpica i atemptar contra la delegació israeliana

Efe
2 min

BerlínEl govern alemany i les autoritats bavareses van ocultar el fracàs de l'operatiu antiterrorista desplegat als Jocs de 1972, segons un revela 'Der Spiegel', quaranta anys després del segrest de la delegació israeliana, que va acabar amb un bany de sang i 17 morts.

Els membres del comando palestí "Setembre Negre" estaven precàriament entrenats per a l'operació, però tot i així els serveis de seguretat alemanys no van aconseguir evitar la tragèdia, apunta el setmanari, que dedica la seva portada al cas.

'Der Spiegel', que es remet a informes demanats dels diferents estaments implicats –protocols governamentals, l'espionatge interior, del ministeri d'Exteriors, de les autoritats bavareses i despatxos d'ambaixades– conclou que es va acordar un espècie de "pacte de silenci" per impedir retrets mutus.

El mateix 7 de setembre, relata el setmanari, un dia després de la cerimònia per les víctimes a l'estadi olímpic, un funcionari d'Exteriors constatava en el seu informe del Consell de Govern la consigna concertada entre l'Executiu i les autoritats bavareses de no acusar-se mútuament.

En el segrest perpetrat als Jocs de Munic, el 5 de setembre, van morir onze membres de la delegació israeliana, un policia alemany i cinc dels vuit integrants del comando palestí.

Els Jocs de Munic van passar així a la història com un dels capítols més tràgics de l'olimpisme i un autèntic trauma per als amfitrions alemanys, augmentat pel fet que les víctimes eren israelians.

El fiasco es va produir tot i que, com consta en les actes de 'Spiegel', les autoritats alemanyes sabien que el comando terrorista palestí estava escassament preparat i amb greus problemes logístics, ja que havien tingut problemes fins i tot per trobar un hotel a Munic.

Tot i aquesta falta de preparació, els palestins no van tenir aparentment problemes per entrar, el dia del segrest, en els apartaments de la delegació israeliana a la Vila Olímpica.

Les autoritats alemanyes no van tenir en compte, o ho van fer sense la dedicació oportuna, una sèrie d'advertències prèvies a la possibilitat d'un atac a la delegació israeliana.

Segons consta en les actes, l'ambaixada alemanya a Beirut havia advertit el 14 d'agost anterior que els palestins preparaven "algun tipus d'incident" en els Jocs, advertència que Exteriors va traslladar a les autoritats bavareses quatre dies després.

A aquestes advertències de l'ambaixada van seguir informacions de premsa –concretament, 'Spiegel' es remet a les de la revista italiana 'Gente', del 2 de setembre–, segons les quals un comando palestí preparava "una acció" a Munic.

Segons 'Spiegel', les mateixes autoritats bavareses no van prendre en consideració tampoc una sèrie de recomanacions elaborades des de l'estament policial, per al cas d'un atac a la Vila Olímpica, qüestió que així mateix es va tractar de silenciar i minimitzar després.

stats