Algèria
Especials 10/05/2012

Els algerians van a les urnes en uns comicis marcats per la Primavera Àrab

Les eleccions són les primeres al país després de l'esclat del procés de canvis que es viuen al món àrab. El govern intenta legitimar les seves reformes amb la votació

Agències
2 min
Abdelaziz Buteflika vota durant les eleccions legislatives algerianes. / MOHAMED MESSARA / EFE

AlgerEls electors algerians estan cridats a les urnes aquest dijous per elegir els seus diputats, amb motiu dels primers comicis organitzats al país després de la Primavera Àrab –emmarcats en el quadre de reformes presidencials–, que no han suscitat l'entusiasme dels electors però han convençut els islamistes que guanyaran.

El president algerià, Abdelaziz Bouteflika, ha cridat la població a anar a les urnes massivament, i ell mateix ha votat a la matinada a Alger.

Les oficines de votació han obert a les 8 hores locals per permetre a més de 21,5 milions d'electors designar 462 diputats en aquest escrutini proporcional a una volta. A les 12 hores –les 13 hora catalana– la taxa de participació era del 15,5%, segons ha anunciat el ministre de l'Interior. La xifra final serà anunciada al vespre; la del 2007 va arribar al 37%.

Un total de 44 partits –21 dels quals són nous, set són formacions islamistes i diversos són llistes d'independents– competeixen pels escons.

Els islamistes confien a seguir l'estela de Tunísia

La vigília de la votació, Bouteflika ha instat els algerians, sobretot els joves, a votar, ja que la majoria d'ells es declaren indiferents envers la vida política. La seva insistència s'emmarca en el programa de reformes que ha llançat per respondre als motins i manifestacions que han sacsejat el país els últims anys, amb un pic el gener del 2011 coincidint amb la revolució a la Tunísia veïna.

Després de la victòria que es van endur els partits islamistes a Tunísia, els partits d'aquesta esfera d'influència a Algèria es consideraven, dilluns, segurs d'emportar-se les legislatives, "si són honestes i no tacades de frau". La gran por expressada pels islamistes és una tupinada. "Estem segurs de la nostra victòria, ja sigui per KO o pels punys", ha declarat el cap de files del Moviment de la societat per la pau (MSP), Bouguerra Soltani.

L'MSP és la principal formació de l''Aliança Algèria Verda', que agrupa Enahda i el Moviment El Islah. "Crec que la classificació es farà entre tres forces: nosaltres (l'Algèria verda), el partit tradicional (Front d'Alliberament nacional, o FLN, el partit presidencial) i els independents", va afegir Soltani. L'FLN es va endur 136 escons a l'assemblea sortint i els islamistes 59 de 389 diputats.

Amb la voluntat d'un escrutini transparent per evitar les acusacions de frau recurrents des de l'obertura del país al multipartidisme el 1989, les autoritats han convidat 500 observadors estrangers, 150 dels quals de la Unió Europea (UE). Els altres observadors són de la Lliga Àrab, de l'Organització de la Conferència Islàmica (OCI), de l'ONU i d'ONG nord-americanes.

stats