REPÀS D'ESTIU
Especials 27/08/2011

Les altres 'Casitas': amor furtiu a partir de 45 euros

Parelles joves sense casa pròpia, joves amb feina precària, gent que busca refugi per a relacions amagades... Després d'acomiadar la Casita Blanca, els hotels per a parelles mantenen un mercat fidel

Maria Ortega
4 min
Situacions, Poble-sec

BarcelonaAmb la discreció habitual, la Casita Blanca, l'hotel per a parelles amb més història de Barcelona, s'acomiadava la setmana passada de la clientela. Un adéu definitiu i forçat per la remodelació urbanística de Vallcarca, que fa més de 35 anys que hipoteca el futur d'aquest espai, arrelat a la ciutat des que va obrir com a marisqueria fa quasi un segle. La Casita s'emporta amb ella i sota secret professional les històries de parelles de tota mena. Oficials i no oficials. Un mercat que continua tan viu com anys enrere, però que amb el pas del temps ha dibuixat canvis en el perfil de clients, com bé saben els responsables dels altres hotels d'aquest tipus que en continuen mantenint l'estendard a la ciutat.

Barcelona ha estat històricament ciutat de meublés, encara que aquest terme -sovint usat amb càrrega pejorativa- ha quedat relegat pel d' hotel de l'amor . De fet, els hotels de parelles capdavanters de la capital catalana s'han esforçat a impulsar un model d'hotel d'aquestes característiques basat en el romanticisme i l'elegància i s'han apartat d'altres propostes més extravagants com les dels hotels de cites japonesos, amb ambientacions de tot tipus. Des de l'habitació de dibuixos animats fins a les de l'Oest.

Les parelles de joves que veuen passar els anys des de casa els pares, amb contractes precaris i preus de l'habitatge molt allunyats del que els seus estalvis els permetrien somiar, s'han convertit en públic potencial d'aquests hotels. També els separats o divorciats, sovint amb criatures a casa o sense voluntat de comprometre's excessivament massa aviat, són un perfil habitual entre els clients d'aquestes habitacions d'ús puntual. Joves, però també madurets i, fins i tot, gent d'una edat ja considerable després d'una nit o una tarda de festa. També matrimonis consolidats amb ganes de viure una nit especial. I, òbviament, parelles que s'han d'amagar dels ulls de l'altra gent i evitar suspicàcies amb marits, mullers i companys en general. El grup dels considerats extraoficials, però, ha anat a la baixa amb els anys perquè abans incloïa perfils molts més variats: relacions prematrimonials, persones vídues que refeien la seva vida... Situacions que els nous costums han posat a lloc. Els caps de setmana són els dies de més feina. També els migdies laborables.

La crisi, no obstant això, no perdona. I Carlos Flores, el director de l'hotel per a parelles La França, al Poble-sec, explica que ara la gent "s'hi mira més a l'hora d'escollir la gamma de l'habitació o de comprar ampolles de cava per amenitzar les trobades" i que potser ha reduït una mica la freqüència de les visites perquè cal retallar d'on sigui. Lluny de luxes, els preus d'aquestes habitacions no s'enfilen de manera desorbitada. A La França mateix, l'hotel per a parelles més gran de la ciutat -amb un total de 74 habitacions, cosa que permet no limitar els temps d'estada dels clients perquè hi ha un relleu continuat-, el preu de les habitacions oscil·la entre els 45 euros de la cambra estàndard fins als 144 de la gran suite amb jacuzzi en la franja més alta. Unes tarifes de sortida força similars a les que ofereixen els altres dos grans hotels per a parelles de la ciutat, el Regàs i la Paloma, que també tenen pàrquing propi i un edifici sencer per evitar problemes de convivència amb els veïns. "La relació qualitat-preu és un dels nostres punts forts, perquè oferim habitacions de qualitat, amb discreció i intimitat i amb unes tarifes més que competitives respecte als hotels convencionals", explica Jaime Ballesteros, de l'hotel Regàs, a Gràcia.

Màxima privacitat

La preservació de la intimitat és un tema que percentualment interessa cada cop a menys parelles, però que aquests hotels segueixen cuidant al màxim. Ho explica Carlos Flores: "Encara que per a alguna parella potser no és una prioritat, tampoc és una cosa que molesti, fins i tot al contrari, és divertit i és una marca identitària dels nostres establiments". La vetllada en un hotel per a parelles comença, doncs, amb la litúrgia de l'arribada, ja sigui en vehicle o a peu. A La França, un túnel de color negre i llums tènues serveix per rebre els clients que són separats dels altres amb cortines negres mentre esperen, per exemple, que es facin càrrec del seu vehicle.Uns trossos de roba també negra poden servir per amagar la matrícula del cotxe mentre espera el seu propietari al pàrquing. La intimitat aquí és una prioritat i es cuida fins al més petit detall.

Un cop solucionat el tema del vehicle, en el cas que no s'hi hagi arribat a peu, la parella espera una estona curta -el gran nombre d'habitacions fa que aquí l'espera no sigui necessària- en una petita sala on podrà consultar la carta d'habitacions. Decidir si es vol un model més clàssic, però alhora elegant, o una opció més moderna i amb el jacuzzi incorporat és el primer pas, després també es pot optar per demanar alguna beguda. Això, si s'ha seguit el procediment més convencional, però Flores explica que, de vegades, és un membre de la parella el que vol sorprendre l'altre i, per tant, arriba abans a l'habitació i la customitza de la manera que més li agradi per fer-la més agradable: flors, globus o, senzillament, regals.

Un cop decidits tots els detalls de la vetllada, un treballador de la casa acompanya la parella fins a l'habitació. Sota control de walkie-talkie per evitar que els clients es creuin pels passadissos laberíntics d'aquest hotel. Sempre que es vulgui sortir, cal fer una trucada a la recepció i esperar a ser recollit. A les habitacions, els detalls donen molt de joc. Si en un primer moment els miralls s'estan estàtics davant del llit, un botó permet regular-ne la inclinació per canviar la visió del llit. També la música i els nivells de llum són adaptables a les preferències de cada parella. Un televisor ofereix tot tipus de programació. Tot i així, hi ha gustos per a tot i Flores explica que s'han trobat demandes sorprenents, com ara parelles joves que demanen tenir la PlayStation al llit. De moment, no hi ha consoles a les habitacions, els jocs es deixen a la imaginació de cadascú.

stats