Publicitat
Publicitat

Una aplicació per a mòbil alerta de la presència de meduses a les platges

El sistema també permet identificar les espècies més perilloses i informa de com actuar en cas de picada

Investigadors del CSIC i la Mediterranean Science Comissió han desenvolupat MedJelly, una aplicació per a dispositius mòbils que informa en temps real de la presència d'aquests animals a les platges de Barcelona i que ajuda a reconèixer quina espècie és i com actuar en cas de picada. La descàrrega de l'aplicació és gratuïta i està disponible per a mòbils iPhone i tauletes iPad, encara que també és possible accedir a les dades a través d'Internet.

Aquest equip d'investigadors ha posat en marxa aquesta aplicació per a mòbils i tauletes com a prova pilot que permetrà als ciutadans saber si aquest dia hi ha meduses a la platja on vulguin anar, saber si existeix risc si es banyen i facilitar el reconeixement de les espècies més perilloses, ha informat el CSIC.

L'aplicació MedJelly, impulsada en col·laboració amb els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona i els serveis de salvament i socorrisme, ofereix tota la informació en temps real sobre l'estat de les platges.

A banda de recollir dades sobre la meteorologia, l'onatge, les condicions dels corrents marins i l'índex de radiació ultraviolada, informa de l'espècie concreta de medusa que podria estar nedant  a la platha, amb fotografies i textos explicatius per saber reconèixer-la.

Les proliferacions de meduses i altres animals gelatinosos en aigües costaneres i oceàniques són un fenomen natural que sol incrementar-se a l'estiu, coincidint amb la temporada de bany, assenyalen els responsables d'aquest dispositiu, que remarquen que, tot i això, la seva presència no ha de generar alarma ja que no totes les espècies suposen un perill.

"L'aplicació ha estat dissenyada per facilitar als ciutadans una eina de gran utilitat i d'accés ampli sobre un tema que cada vegada preocupa més. L'objectiu és informar de forma clara i precisa sobre les medueses: quins tipus existeixen, quins em puc trobar a la platja i què fer en cas de picada", explica la investigadora del CSIC Macarena Marambio.

Marambio, des de l'Institut de Ciències del Mar, s'encarrega d'actualitzar l'aplicació diàriament amb les dades científiques disponibles.

Els banyistes podran a més valorar a través de l'aplicació l'estat de cada platja i deixar comentaris que ajudin els científics i els serveis de salvament i socorrisme a completar la informació disponible.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT