Societat sana, societat productiva

Carmen Cabezas
2 min
Societat sana, societat productiva

Subdirectora general de Promoció de la SalutAproximadament 25.000 de les 60.000 morts anuals que es produeixen a Catalunya tenen a veure amb l’estil de vida de la persona (10.000 amb el tabac, 11.000 amb la tríada sedentarisme-alimentació-obesitat i 3.000 amb l’alcohol, entre d’altres). Aquestes morts no es produeixen en la mateixa proporció en tots els nivells socioeconòmics ni d’estudis, sinó que hi ha una important gradació en la distribució del risc.

És molt important tenir en compte que l’estil de vida no és només fruit de decisions individuals, sinó que les condicions estructurals, socials i polítiques en què vivim influencien clarament les nostres condicions de vida i la nostra salut. S’estima que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari, i que cal actuar des d’escoles, llocs de treball i tots els recursos comunitaris per fer fàcils i desitjables les opcions saludables. Això és el que el govern de Catalunya pretén amb el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), aprovat el febrer del 2014 i que compta amb el suport de l’OMS.

En els primers 18 mesos s’han identificat més de 566 actuacions de tots els departaments, de les diverses administracions i de les entitats que poden millorar la salut de la població. Dos dels seus reptes principals són el control de l’excés de pes i la lluita contra les addicions, tots dos molt relacionats amb l’estil de vida.

L’enfocament, però, sempre és doble. D’una banda, reforçar l’empoderament i el protagonisme de la persona en relació amb la seva salut, millorant la seva alfabetització en salut, és a dir, els coneixements i les competències que té per fer eleccions saludables. De l’altra, treballar per aconseguir uns entorns en què sigui fàcil cuidar-se. En aquest sentit iniciatives com el programa de revisió de menús escolars PREME, els projectes AMED o Aquí Sí, Fruita i Salut posen a l’abast de la població alimentació saludable i mediterrània o fruita fàcil de menjar, i el PAFES ha identificat més de 2.500 quilòmetres de rutes saludables a tot Catalunya.

Salut i benestar, una prioritat

Altres actuacions intersectorials i interdepartamentals també han aconseguit eliminar el fum de tabac de tots els espais públics tancats i el consum està disminuint progressivament de manera clara. Els nous objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per al 2030 inclouen la salut i el benestar com una de les seves prioritats, així com la lluita contra les desigualtats i una col·laboració més gran entre països i agents. I és que s’ha vist que una societat més sana, equitativa i col·laborativa també és més productiva i més sostenible. Aconseguir-ho depèn de tots nosaltres.

stats