AFANOC: "Volem tractar el nen amb càncer com a un nen i no com a un malalt"

L'associació acull infants de tot el món i treballa per normalitzar la seva situació. L'entitat també ofereix atenció psicològica gratuïta als familiars i suport en el processos administratius

L'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, AFANOC, pretén millorar la qualitat de vida dels infants amb càncer i les seves famílies. Acull usuaris de tot Catalunya i d'arreu del món, ja que l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'Hospital Sant Joan de Déu són centres de referència en el tractament d'aquesta malaltia.

Treballen en tres àrees principals, segons explica Maria Sanmartí, membre de la fundació. "L'àrea de voluntariat i la d'activitat és la que més intervé cap a l'infant", indica, i afegeix que "el servei d'oncologia de la Vall d'Hebron té una sala de jocs oberta gràcies a l'entitat". La casa d'acollida, amb espai per a 25 famílies, té voluntaris "per oferir activitats que els nens no poden fer perquè han deixat d'anar al col·legi o no es poden moure en transport públic per tenir baixes les defenses", expressa. Mitjançant tallers que fomenten les habilitats que adquiririen en un col·legi o a l'extraescolar, "volem tractar el nen amb càncer com a un nen i no com a un malalt, ja que té les mateixes inquietuds que qualsevol altre", adverteix Sanmartí.

En el cas de l'àrea de psicologia, s'ofereix suport emocional a totes les famílies que ho necessitin de manera gratuïta. L'entitat també es dirigeix a les escoles, ja que el càncer infantil no té tant ressò com el té el dels adults. "Volem normalitzar la situació. Fins i tot col·legis no saben com gestionar una família o com atendre l'infant", lamenta.

L'entitat també ofereix una àrea de treball social amb què s'ajuda les famílies amb tot el procés administratiu, ja que moltes vegades es desconeix.

A nivell econòmic, l'associació ha passat de rebre el 23% d'ajudes de la Generalitat a un 17%. Els 250 voluntaris amb què compta AFANOC són "un gruix important per seguir endavant". A més, un 4% dels guanys que reben és a través dels socis. En aquest sentit, Sanmartí opina que "s'ha d'intentar arribar a més socis".


Nom de l'entitat: AFANOC

Àmbit d'actuació: nens amb càncer de tot Catalunya i d'arreu del món i les seves famílies

Serveis: lleure, casa d'acollida, tallers educatius, atenció psicològica, xerrades informatives a escoles, ajuda en el procés administratiu

Web: http://www.afanoc.org/serveis