Síria
Especials 20/03/2012

Asma al-Assad entrarà a la llista negra de la UE

La dona del president sirià serà inclosa a la llista de sancions contra el règim aquest divendres. La publicació d'una nova sèrie de correus mostra la frivolitat del matrimoni mentre el govern reprimeix la revolta

Ara
2 min
Baixar al-Assad i la seva dona, Asma, en una foto d'arxiu del 2008, quan arribaven a un sopar en una cimera euromediterrània. / YVES HERMAN / REUTERS

BarcelonaL'esposa del president sirià Baixar al-Assad, Asma, serà inclosa a la llista de sancions de la Unió Europea a Síria, entre altres membres de la família. La mesura ha estat una proposta del Regne Unit, i es produirà quan els ministres d'Exteriors dels 27 es trobin a Brussel·les aquest divendres, segons ha avançat el diari 'The Guardian'.

Les persones incloses en sancions prèvies han afrontat la congelació dels seus béns i recursos econòmics a la UE, i la prohibició de viatjar a països europeus. Si Asma ha conservat la nacionalitat britànica, com es sospita –va viure al país fins als 25 anys– la segona mesura no es podria aplicar, però podria afrontar un potencial arrest per haver trencat les sancions econòmiques imposades al seu marit.

Aquest dimarts s'ha fet pública nova informació privada del matrimoni Al-Assad, que publiquen 'The Telegraph' i 'Al-Arabiya'. "Jo sóc la verdadera dictadora", va escriure Asma en un correu el 14 de desembre, en referència a la dinàmica de la relació. En els emails també s'hi revela que la parella utilitza sovint pseudònims per parlar entre ells o amb persones fora del país. En un dels correus, Baixar qualifica d'"escombraries" les reformes que va anunciar per intentar calmar els rebels.

La setmana passada van transcendir una sèrie de correus privats que desvetllaven que Asma, de 36 anys i nascuda a Londres, s'havia dedicat a comprar productes de luxe mentre el règim liderat pel seu marit reprimia durament el seu poble.

stats