Síria
Especials 30/04/2012

Dues explosions mortals a Síria, en presència del cap dels observadors de l'ONU

Diverses persones han mort en dues explosions a oficines de les forces de seguretat a la ciutat siriana d'Idlib, segons activistes i la televisió estatal

Afp
2 min
Veïns a l'indret on han explotat dues bombes a la ciutat d'Idlib, en imatges difoses per l'agència Sana. / SANA / REUTERS

BeirutDos atemptats mortals dirigits a les forces de seguretat han esclatat a Idlib (nord-oest de Síria), l'endemà de l'arribada del general noruec Robert Mood, cap de la missió d'observació de l'ONU al país, on la violència ha causat almenys 70 morts el cap de setmana.

"Més de 20 persones, la majoria membres de les forces de seguretat, han mort per les fortes explosions que han sacsejat la ciutat d'Idlib i que tenien com a objectiu centres de seguretat de la ciutat", ha afirmat l'Observatori sirià de drets humans (OSDH).

La televisió de l'estat ha anunciat, per la seva banda, un balanç de vuit morts i desenes de ferits, entre civils i forces de l'ordre en "dues explosions terroristes". La cadena ha difós les imatges de restes humanes i taques de sang, al voltant d'un tractor, així com els habitatges residencials danyats i els habitants cridant: "És aquesta la llibertat que demanen? On és la llibertat?", referint-se a l'Aràbia Saudita i a Qatar, que han cridat a armar els rebels sirians.

"No volem observadors", ha cridat una dona a la televisió. L'ONU ja ha desplaçat 30 observadors per vigilar l'alto el foc oficialment en vigor des del 12 d'abril, però contínuament ignorat, malgrat els compromisos del règim i dels rebels. Dos observadors estan instal·lats a Idlib, ciutat especialment tocada per la revolta i la repressió, igual que Dera (al sud), i Hama i Homs (al centre).

Cap de setmana sanguinari, un cop més

Malgrat la presència dels observadors, la violència de dissabte i diumenge ha causat 70 morts, dels quals 47 són civils assassinats per les tropes governamentals, segons l'OSDH.

En arribar diumenge a Damasc, el general Mood va fer una crida a la calma: "Els observadors no poden resoldre sols tots els problemes [...], totes les parts han d'aturar la violència i donar una oportunitat" al pla Annan. El nombre d'observadors hauria de passar a 100 d'aquí a un mes, abans d'arribar als 300 membres, d'acord amb una resolució votada amb unanimitat fa una setmana pel Consell de Seguretat de l'ONU.

La missió, d'una durada inicial de tres mesos, s'anuncia perillosa pels observadors que han de ser desplegats sense armes a través del país. Després d'acusar les Nacions Unides d'"encoratjar els terroristes" dissabte, la premsa oficial siriana va afirmar diumenge que la xarxa extremista Al-Qaida era al darrere dels atemptats que han causat desenes de morts els últims mesos, en especial a Damasc i a Alep (nord).

Síria viu, des del març del 2011, una revolta popular cada cop més militaritzada enfront de la repressió del règim. En 13 mesos, la violència ha causat més d'11.000 morts al país, la majoria civils, segons l'OSDH.

stats