MEDI NATURAL
Especials 22/09/2013

Els boletaires esperen una temporada de rècord

Els experts en micologia demanen una limitació de la recol·lecció

Thaïs Gutiérrez
3 min
ESPERANCES  Si la tardor porta fred i pluges, la temporada de bolets pot ser molt bona.

BarcelonaEls boletaires han encetat la temporada amb ganes i amb unes prediccions molt esperançadores. Segons el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la producció de bolets d'aquesta temporada podria ser una de les millors dels últims anys i es podria arribar a doblar la quantitat habitual, que normalment és d'uns 57 quilos per hectàrea.

Aquestes xifres es donen gràcies a un estiu que ha estat un dels menys càlids dels últims anys i durant el qual s'han registrat força pluges. Segons Juan Martínez Aragón, micòleg i investigador del CTFC, la producció de bolets podria arribar, enguany, als 120 quilos per hectàrea, un xifra rècord que es va assolir per últim cop el 2003.

La clau, segons aquest expert, és "l'acumulació de l'aigua al sòl que es produeix durant els mesos d'agost, setembre i octubre". Però, perquè la temporada sigui rodona, ara caldria que les temperatures es moderessin i comencés a ploure més. Segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la tardor seguirà els patrons habituals i no es preveuen "anomalies importants", tot i que les pluges no arribaran fins a finals de la setmana vinent.

El portaveu de l'Aemet, Fermín Elizaga, va explicar divendres que s'espera que els termòmetres caiguin entre 5 i 6 graus aquest octubre perquè "el refredament de l'atmosfera és més ràpid que l'escalfament". Si aquestes prediccions s'acaben complint, el millor moment per als boletaires arribaria a mitjans d'octubre.

Què podem trobar ara?

Per ara ja es poden trobar bolets al Pirineu, al Prepirineu i a les cotes altes de la Catalunya Central, les zones on ha fet més fred en les últimes setmanes. Marc Estévez Casabosch, expert i divulgador del tema, aconsella que qui vulgui trobar bolets "vagi a boscos del Pirineu o el Prepirineu, entre els 800 i els 1.600 metres, en vessants orientats a nord i en zones humides".

Els bolets més primerencs, com els apagallums i els rovellons, ja han fet acte de presència, però els micòlegs expliquen que també han començat a sortir bolets més tardans, com les llenegues blanques, els fredolics i els camagrocs, animats per les baixes temperatures nocturnes.

Però, més enllà de les previsions, els boletaires tenen sobre la taula un encès debat sobre la necessitat o no de limitar la recol·lecció de bolets. A Poblet està funcionant des de l'any passat la iniciativa de fer pagar per tenir un carnet de boletaire.

Segons va dir ahir el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, la prova ha estat "molt satisfactòria", tant per als boletaires com per als veïns de la zona, però no tothom hi està d'acord.

Per Estévez Casabosch, la iniciativa no ha acabat de funcionar perquè "no hi havia gaire control i molta gent es colava als boscos de la zona i collia bolets sense pagar la taxa". Tot i això, Pelegrí va destacar ahir que aquesta prova és la demostració "d'una nova manera d'entendre el bosc", més respectuosa i, per tant, més limitada.

Cal posar límits?

A la Vall d'Aran estan valorant una iniciativa similar que també busca limitar el nombre de boletaires. El síndic d'Aran, Carlos Barrera, va anunciar fa uns dies que vol prohibir la recollida de bolets al seu territori als visitants que no hi pernoctin. Només ho permetrà als residents, als que hi tinguin una segona residència o als turistes que s'allotgin en un establiment reglat de la comarca.

La idea es començarà a aplicar a partir de l'any que ve. Per Barrera, es tracta "d'una mesura de regulació per evitar l'espoliació de bolets als boscos de la zona" i no té "cap afany recaptatori" perquè el carnet que es donaria als boletaires seria totalment gratuït.

Els experts i entesos en micologia veuen amb bons ulls aquestes iniciatives que pretenen preservar l'entorn natural, però demanen consens a l'hora d'aplicar-les. Tots coincideixen a destacar que en els últims anys s'ha multiplicat el nombre de persones que surten a buscar bolets i que, per tant, cal protegir aquest entorn, que pateix molt per culpa de les allaus de gent.

Per Estévez Casabosch, la proposta de la Vall d'Aran és "la més interessant de totes les que s'han sentit fins ara" perquè obliga tots els que volen collir bolets a pernoctar a la comarca i, per tant, deixar diners en el sector turístic. "Els micòlegs tenim molt clar que cal regular la recol·lecció de bolets", diu aquest expert, que cita altres exemples, com França, on hi ha un límit màxim de bolets que es poden collir en un dia.

stats