Especials 10/03/2021

CaixaBank substituirà el plàstic per materials reciclats en l’emissió de noves targetes

El 2021 el 85% de les targetes emeses per CaixaBank ja utilitzaran plàstic reciclat i components biodegradables

2 min
CaixaBank substituirà el plàstic  per materials reciclats  en l’emissió de noves targetes

CaixaBank inicia l’emissió progressiva de totes les seves targetes amb materials reciclats a partir d’aquest 2021. L’entitat dirigida per Gonzalo Gortázar, que a través de la filial CaixaBank Payments & Consumer lidera el sector de mitjans de pagament a Espanya, amb un parc de més de 18,8 milions de targetes emeses, deixarà d’utilitzar el plàstic en la fabricació dels suports físics i el substituirà per materials amb menys impacte ambiental, d’origen reciclat (PVC-R) o biodegradable (PLA).

Donat l’alt volum de targetes amb què compta CaixaBank i l’àmplia gamma de modalitats i marques, la substitució de materials serà progressiva. S’estima que, al llarg del 2021, el 85% de les noves targetes s’emetran amb materials sostenibles. A finals d’any, el nombre de targetes de CaixaBank amb els nous materials podria aconseguir la xifra de cinc milions d’unitats en circulació.

Així, CaixaBank es convertirà en la primera entitat financera a Espanya i un dels primers bancs del món en emetre les seves targetes en materials alternatius amb menys impacte per al medi ambient.

Impacte menor i garantia de durada

El material que CaixaBank utilitzarà serà principalment el PVC reciclat (PVC-R), l’alternativa al plàstic amb menys petjada de carboni i generada amb materials reciclats, a partir de fonts com deixalles de la indústria de la construcció, reciclatge de bosses de plàstic o residus d’altres targetes, entre d’altres. Així mateix, per a determinades modalitats CaixaBank utilitzarà el PLA, un material d’origen biològic que evita utilitzar recursos fòssils i és biodegradable. En tots dos casos, els materials redueixen l’impacte ambiental del plàstic i asseguren una durada de les targetes de cinc anys o més.

D’altra banda, les tècniques d’impressió del nom de client i les dades de la targeta també evolucionaran per reduir l’impacte ambiental. Actualment, CaixaBank ja només personalitza una de les dues cares de la targeta (el revers) i ha començat a utilitzar la impressió làser en lloc de tintes, cosa que redueix residus i augmenta la durada de la targeta.

Així mateix, l’entitat ja té un circuit de reciclatge per a totes les targetes caducades o en desús. En lliurar-la el client, CaixaBank posa en marxa un procés pel qual es pot recuperar el material i donar-li una nova aplicació.

Pionera en materials sostenibles

Amb aquesta decisió, CaixaBank culmina un procés iniciat el 2019, quan tota la gamma de targetes regal de l’entitat (unes 150.000 unitats a l’any) va passar a fer-se amb un material biodegradable (àcid polilàctic, procedent de midó de blat de moro), que en permet l’eliminació sense residus al final de la vida útil (màxim de dos anys, en tractar-se de targetes regal).

L’agost del 2020, CaixaBank va llançar la targeta Visa & Pay reciclada, la primera targeta comercialitzada a Espanya en suport fabricat amb material 100% reciclat (en aquest cas, PVC-R). Ja n’hi ha 125.000 en circulació.

La decisió de CaixaBank contribuirà a reduir la petjada de carboni. Segons dades tècniques, en la producció d’una targeta de PVC-R es consumeix un 45% menys d’aigua i s’emet un 15% menys de CO₂ que en el mateix procés per a una targeta de plàstic.

Compromís amb el medi ambient

CaixaBank és una de les entitats líders mundials en l’actuació per mitigar els efectes del canvi climàtic. L’entitat, inclosa en l’índex CDP (Carbon Disclosure Project) com una referència mundial, defensa que la sostenibilitat s’ha d’integrar en el model de negoci de les organitzacions. Per aquesta raó, l’estratègia mediambiental conforma un els cinc eixos del Pla de Banca Socialment Responsable.

CaixaBank està compromès amb el respecte a la sostenibilitat més enllà de les seves obligacions legals i té la variable ambiental integrada en l’activitat de negoci. Fruit d’això, CaixaBank està adherida als Principis de l’Equador i, a més, en el seu marc de gestió del risc té en compte l’impacte ambiental. Així mateix, l’entitat financera està compromesa amb el compliment de l’Acord de París.

Des del punt de vista de gestió de l’impacte ambiental, CaixaBank compta amb el Pla de Gestió Mediambiental 2019-2021, un pla específic que inclou, entre d’altres, mesures d’eficiència energètica i de reducció de consums i d’extensió del compromís ambiental a la cadena de valor. Gràcies a una política activa de control d’emissions, CaixaBank ha aconseguit reduir-les en un 85% des de 2009.

Així mateix, CaixaBank s’ha convertit en l’únic banc espanyol cotitzat que compensa la totalitat de les emissions d’efecte d’hivernacle generades i calculades en la seva petjada de carboni, la qual cosa el converteix en una entitat Carbon Neutral. Per exemple, l’agost del 2020 CaixaBank va anunciar el seu suport a un projecte al Brasil per protegir hectàrees de bosc amazònic a l’estat de Pará com a compensació a les emissions derivades de la seva activitat en l’exercici 2019.

Ja va ser la primera organització espanyola inclosa la llista RE100, que busca incrementar la demanda i subministrament d’energies netes. També forma part del Grupo Español de Crecimiento Verde, que advoca pel creixement lligat a l’economia baixa en carboni.

L’entitat també s’ha sumat al Compromís Col·lectiu per a l’Acció Climàtica de les Nacions Unides, creat en el marc dels Principis de Banca Responsable perquè el sector financer mobilitzi els seus productes, serveis i relacions per facilitar la transició econòmica cap a un model sostenible alineant les carteres d’entitats financeres de tot el món per finançar una economia baixa en carboni perquè l’escalfament global es mantingui per sota dels dos graus centígrads.

stats