El llarg camí cap a la llibertat de Mandela en 5 pel·lícules i 5 llibres

Les filles del líder assistien a l'estrena del film 'Long Walk to Freedom' a Londres quan van saber la notícia de la mort del seu pare

Nelson Mandela ha sigut una de les principals figures polítiques del segle XX, una icona, guerrer i víctima, finalment president i premi Nobel. La seva història ha inspirat cineastes al llarg de les últimes dècades. Ell mateix ha glossat el seu pensament i els seus ideals en diversos llibres. També l'han retratat altres autors.

PEL·LÍCULES


1. ' Mandela: Long Walk to Freedom' és l'última cinta que s'ha rodat sobre la seva vida. Ahir s'estrenava a Anglaterra, amb assistència de les dues filles menors de l'expresident de Sud-àfrica, quan es va conèixer la mort de Madiba. Dirigida pel britànic Justin Chadwick i pr otagonitzada per l'actor londinenc Idris Elba, el film adapta la biografia del polític, des de la infantesa rural fins a la seva elecció com a president. Pren com a fil conductor la relació del líder amb la dona que més el va marcar, Winnie Mandela, amb qui va estar casat 38 anys, i recorda el seu llarg i tortuós camí cap a la llibertat posant l'èmfasi en el costat més humà i imperfecte de Mandela. U2 ha fet una cançó per a la banda sonora de la pel·lícula, 'Ordinary love'.


2. 'Invictus' és el film més popular fins avui. Explica l'esperit de reconciliació de Mandela centrant-se en un fet concret, la Copa del Món de rugbi de 1995, que va aconseguir unir una nació que havia estat separada per l'apartheid. P rotagonitzada per Morgan Freeman i Matt Damon i e strenada el 2009 sota la direcció de Clint Eastwood, la pel·lícula es basa en el llibre 'El factor humà', de John Carlin.


3 . ' Goodbye Bafana' relata la relació que Mandela va tenir amb el seu guàrdia de la presó, un blanc, James Gregory, durant els 27 anys que va estar empresonat. Basat en un llibre de Gregory, que s'ha posat en dubte, el film narra com el coneixement de les idees de Mandela transforma el que havia de ser el seu censor.  


4. ' Mandela and De Klerk', rodada a Sud-àfrica per a la televisió el 1997, va ser protagonitzada per Sidney Poitier i Michael Caine, i s'hi mostra la vida i la relació entre els presidents més importants de Sud-àfrica, Mandela i F. W. de Klerk. Aquest últim és qui va anunciar, el 1990, al Parlament, que legalitzava el Congrés Nacional Africà i alliberava, al cap de set dies, Mandela, convertit en símbol de l'apartheid. Tots dos van rebre el Nobel el 1993.


5. ' Winnie Mandela'. Entre altres 'biopics' dedicats al polític, el 2010 se'n va estrenar un sobre la controvertida dona de Mandela, interpretada per Jennifer Hudson. El film, criticat per la mateixa Winnie, explica la seva trajectòria, empresonament, la resistència sense el marit, i ombres com la infidelitat i altres acusacions legals. 

LLIBRES

6. ' El largo camino hacia la libertad' (1994) es va convertir en un llibre de referència a nivell mundial. És una autobiografia escrita el 1994 en què es basa la pel·lícula 'Long Walk to Freedom' i ocupa un lloc destacat entre les memòries de les figures més importants del segle XX.

7. A 'Converses amb mi mateix', el polític expressa els seus pensaments, les seves reflexions personals, i hi inclou esborranys de cartes a caps d'estat. Els seus diaris i calendaris de la presó són documents fins llavors mai vistos i d'un valor incalculable. 

8. A 'Un ideal pel qual visc' (2005) hi narra 50 anys de la seva vida entrelligats amb la història del seu país, que e s fonen en una trajectòria comuna que finalment desemboca en la denúncia internacional del règim segregacionista i racista de l'apartheid, i la posterior caiguda d'aquest. És un compendi de textos contra la desigualtat i a favor dels drets dels presos polítics i les comunitats minoritzades.

9. 'Els meus contes africans', publicat el 2008, és una antologia supervisada per Mandela amb els contes més bonics i antics d'Àfrica, i que alhora destaquen valors com la llibertat.

10. La vida i l'obra de Mandela ha inspirat també molts escriptors. Un dels més coneguts és el periodista John Carlin, autor d''El factor humà', llibre que va inspirar 'Invictus'. Acaba de publicar un nou volum sobre Madiba, 'El somriure de Mandela. Un retrat personal', també a La Campana, on explica el seu testimoni directe de l'excarceració de Mandela a partir de les converses que van mantenir.