Aquest estiu la Història com mai l'havies vist

Conèixer el món medieval o els jaciments grecs i romans són algunes propostes de Patrimoni per a aquest agost que es combinen amb concerts, espectacles, visites teatralitzades i gastronomia arreu del territori català

La Generalitat ha organitzat per a aquest estiu un centenar d’activitats als museus, monuments i jaciments per tal que els ciutadans i turistes que visiten Catalunya coneguin i descobreixin el patrimoni cultural català d’una manera lúdica i diferent.

Al llarg del que queda d’estiu, dintre de les activitats de Viu el Patrimoni –que l’any passat van gaudir més de 35.000 persones–, a Barcelona destaca l’espectacle teatral i musical 'El Tron' al Castell de Cardona o el Taller de Circ al Museu d’Arqueologia de Barcelona. A les comarques gironines es poden visitar al vespre els jaciments grecs i romans a ' Empúries, cap al tard', escoltar els concerts de música medieval a Sant Pere de Rodes o gaudir de les 'Mininits de pirates a Sant Pere de Rodes' i de diverses activitats a Ullastret.

A les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre també es pot gaudir aquest agost dels ' Capvespres Cartoixa d’Escaladei', així com de l’obra 'Reflexions d’un pare cartoixà', que convida el visitant a viure una experiència personal i íntima per aproximar-se a la vida contemplativa cartoixana. També el teatral 'Mr. Stone i el misteri de les tombes reials de Santes Creus' ens proposa conèixer tots els secrets que amaga el monestir o visitar el sempre impressionant teatre romà de Tàrraco.

A Tarragona també es pot aprofundir amb les visites teatralitzades de 'Quitèria, la minyona d’Escornalbou', i a les Terres de Lleida destaquen els concerts d’estiu a la ruta del Cister al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig i el del proper 17 d’agost al vespre de Les Kol·lontai.

Les activitats més arriscades

Aquest any es consoliden algunes de les activitats més arriscades i atractives que es van posar en marxa als monuments i jaciments de la Generalitat, com ara el Mercat de Santa Teca Escornalbou, una iniciativa única al país que recupera el patrimoni arquitectònic i històric i el vincula amb la gastronomia i la cultura, posant l’accent en la qualitat, la proximitat, l’ecologia i la sostenibilitat.

Seguint amb la música, cal destacar els ja clàssics festivals de música de la Schubertíada a Vilabertran i el de Sant Pere de Rodes, on la proposta musical d’Antonio Madueño suma música medieval i patrimoni arquitectònic: tallers de reconstrucció d’instruments musicals i de cant o polifonia medieval i concerts.

També destaquen les activitats dels Casals d’Estiu, com les Vacances al mNACTEC a Terrassa, que proposa tallers infantils per aprofitar les vacances d’estiu descobrint el món i oferint una sèrie d’activitats al voltant de la ciència i la tècnica, la cultura, la robòtica, la química, el tèxtil, l’animació audiovisual o el teatre. Una altra activitat és Exploradors del Temps, que, organitzat pel Museu d’Història de Catalunya, explora cada dia una època diferent: dilluns, la prehistòria; dimarts, l'antiga; dimecres, la medieval; dijous, la moderna, i divendres, la contemporània.

El detall de les activitats es pot consultar a l’agenda en línia patrimoni.gencat.cat/estiu.

Més continguts de