Barcelona serà la capital europea de la tecnologia 'blockchain' al gener del 2020

La capital catalana acollirà grans protagonistes del sector a la European Blockchain Convention

Després de l’èxit de les dues edicions anteriors, celebrades a Barcelona el 2018 i a Copenhaguen aquest any, al gener se celebrarà a Barcelona la 3a European Blockchain Convention (EBC), l’esdeveniment sobre tecnologia líder a Europa i que reuneix els principals players de l’ecosistema: corporacions, inversors, start-ups, governs i desenvolupadors. Aquesta nova edició se celebrarà a l’Hotel Hesperia Barcelona Tower el 20 de gener.

L’esdeveniment reunirà més de 600 assistents i comptarà amb les ponències de més de cinquanta experts, entre els quals destaquen noms com Mariya Gabriel (Comissió Europea), Dirk Bullmann (Banc Central Europeu), Javier Gallardo (Port de Barcelona), Michael Kumhof (Banc Central d’Anglaterra), José Mínguez (Endesa), Cristina Carrascosa (Observatori i Fòrum Blockchain de la UE), María Concepción de Monteverde (Banco Santander), José Daniel García Espinel (Acciona), Sunny Lu (VeChain), Jorge Serna (Securitize) i Joshua Klayman (Linklaters).

El congrés se centrarà en les aplicacions reals de blockchain als sectors de les finances, el transport i la logística, i també al sector públic, l’entreteniment, l’energia i les assegurances. També es tractarà el marc regulador del blockchain, la creació d’una identitat digital i l'emissió de moneda digital per part dels bancs centrals.

“Hem triat Barcelona perquè és hub tecnològic de referència a Europa i perquè és en una de les regions europees amb més voluntat de convertir-se en un referent mundial del blockchain”, destaca Daniel Salmerón, cofundador del congrés.

“Les propostes de valor més immediates de la tecnologia blockchain són la reducció de costos, la transparència i la traçabilitat en el sector financer, del transport i logístic”, afirma Victoria Gago, cofundadora de l’EBC. “Cal estar preparats, la tecnologia blockchain té potencial per crear nous models de negoci, de manera semblant a internet als seus inicis. La veritable revolució que portarà el blockchain vindrà de models de negoci totalment nous ara mateix”, sosté.

La European Blockchain Convention va néixer amb la idea de connectar l’ecosistema blockchain local i europeu, i a la vegada fomentar un debat rigorós sobre la tecnologia blockchain que tingui en compte l’optimisme que sempre s’associa a les tecnologies més revolucionàries, però també amb les seves limitacions i inconvenients.

La novetat: RACE by EBC

La novetat d’enguany és el llançament de RACE by EBC, una trobada d’ open innovation en què les vint start-ups de blockchain més prometedores del sud d’Europa es presentaran davant els principals agents de l’ecosistema blockchain, inversors, mitjans i grans corporacions. El format triat per a la trobada RACE by EBC és el d’una competició en què les vint start-ups seleccionades tindran cinc minuts per impressionar un jurat d’inversors, corporacions i experts en la matèria, que triarà la start-up guanyadora segons la proposta de valor, la mida del mercat, l’escalabilitat i l’equip fundador. RACE by EBC se celebrarà el 21 de gener i està previst que reuneixi més de 300 assistents.

Què és el 'blockchain'?

En essència, el blockchain és un llibre gran d’esdeveniments digitals distribuït, descentralitzat i sincronitzat entre molts participants. Només pot ser modificat a partir del consens de la part més gran dels participants del sistema i, un cop introduïda, la informació mai es pot esborrar.

Indústries, bancs i asseguradores han liderat l’adopció de la tecnologia mitjançant assajos, projectes pilot, proves d’estudis de concepte i solucions de producció inicial. Sense anar més lluny, al setembre el Banco Santander va emetre un bo de 20 milions de dòlars d’extrem a extrem sobre la blockchain d’Ethereum, cosa que suposa un primer pas cap a un possible mercat primari i secundari d’actius financers tokenitzats (emmagatzemats de manera segura). Coty de Monteverde, head de blockchain de Banco Santander i ponent a la European Blockchain Convention de Barcelona, afirma que l’emissió de bons i actius financers en blockchain introdueix una gran eficiència, menys costos, més rapidesa i més seguretat en l’emissió d’aquests instruments.

Una altra de les possibles aplicacions de la tecnologia blockchain és el transport marítim. En aquest sentit, el Portic de Barcelona –empresa responsable de la plataforma tecnològica del Port de Barcelona– treballa en un projecte per digitalitzar els bill of lading (document que acredita el coneixement de les mercaderies que es carreguen per transportar) mitjançant la tecnologia blockchain, que suposaria una important reducció de costos i riscos. Javier Gallardo, director general de Portic, intervindrà com a ponent a la European Blockchain Convention de Barcelona per posar llum sobre les oportunitats, riscos i avantatges de la tecnologia en la logística marítima.

La Comissió Europea, que tindrà presència al congrés amb la participació de Mariya Gabriel, està impulsant la col·laboració entre líders de la indústria i polítics per incentivar una estratègia europea conjunta d’implementació del blockchain.