Microsites CAT Serveis 31/08/2016

‘Créixer en família’, com educar els fills i filles en positiu

Un programa de la Generalitat de Catalunya permet a pares i mares compartir experiències i conèixer noves pautes acompanyats d’un professional en l’àmbit

6 min
Getty

Quants cops ens passa a les famílies que tenim dubtes sobre com eduquem els nostres fills? Sovint ens preguntem: ho estem fent bé? ¿Els altres pares i mares deuen tenir els mateixos dubtes que tenim nosaltres?

Sabem que no existeix un manual d’instruccions únic que ens indiqui com hem d’educar els nostres fills i filles i per molt que dediquem esforços a transmetre valors, pautes de convivència, etc. sovint ens trobem amb situacions de dubte, angoixa i preocupació. I és que les relacions humanes no es poden mecanitzar, estan influenciades per factors emocionals que depèn de com es gestionin crearan unes interaccions o unes altres.

Quan un pare o mare està desbordat perquè l’infant no menja o a la nit no hi ha manera que se’n vagi a dormir, no sap com relacionar-se amb la seva filla adolescent, etc. apareixen un seguit d’angoixes i dubtes sobre com canviar aquestes situacions. És per això que la Direcció General de Famílies ha impulsat un programa formatiu que sota el nom Créixer en Família té l’objectiu d’orientar, reforçar i donar eines a les famílies per exercir la seva tasca educativa de forma positiva. El programa vol potenciar el reconeixement i la confiança en les pròpies capacitats dels pares i les mares i facilitar el coneixement de noves eines educatives que permetin modificar aquelles pautes que dificulten la cura i l’educació dels infants i adolescents en el dia a dia.

Créixer en família es desenvolupa arreu del territori i consta d’un cicle de 6 sessions de dues hores cada una en les quals es convida els assistents a reflexionar sobre l’educació dels infants amb un professional expert en dinàmiques familiars. Els tallers s’organitzen per grups de famílies amb fills i filles d’edats similars -d’entre 0 i 18 anys- per aconseguir que les persones participants estiguin en el mateix moment vital de la criança i puguin compartir les experiències amb la resta de companys i companyes.

Les sessions tracten diferents temàtiques i conceptes com l’afecte, l’autonomia, l’autoritat, la gestió de conflictes i un llarg etcètera, amb els quals els adults es troben a l’hora d’educar els seus fills i filles. Un cop realitzats els tallers, les famílies poden seguir connectades a la criança positiva a través dels recursos online que facilita el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de la seva web.

TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

BONES PRÀCTIQUES

  • Li mostro afecte i se sent estimat/da.
  • M’interesso per tot el que aprèn.
  • Em sento orgullós/a dels seus resultats.
  • Li dedico temps a ell o ella.
  • Ens ho passem bé jugant junts.
  • Fem àpats en família, lluny d’aparells electrònics.
  • Fomento la comunicació i ens respectem.
  • L’animo a fer coses sol/a, així potencio la seva autonomia.
  • Marco poques normes, però clares.
  • L’educo amb l’exemple.
  • Fomento la relació amb la família, els amics i l’escola.
  • Em cuido a mi mateix/a per cuidar millor el meu fill/a.

VOLS PARTICIPAR-HI

El programa Créixer en Família l’organitza el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Hi poden participar totes les famílies que ho desitgin. Els col·lectius de mares i pares i les entitats i associacions que hi estiguin interessades poden sol·licitar que es realitzi el programa posant-se en contacte amb la Direcció General de Famílies a través del correu electrònic direcciofamilies.tsf@gencat.cat o de la pàgina web del Departament: treballiaferssocials.gencat.cat/creixerenfamilia

OPINIÓ DE ROSER GALÍ

Directora general de Famílies

Créixer vol dir desenvolupar-se i per créixer entenem, sobretot, fer-se gran. Creixem al llarg de tot el nostre cicle vital. Volem créixer per ser feliços, adaptant-nos a un entorn canviant i aprenent a conviure en harmonia amb els nostres semblants.

Qui ens ensenya a créixer? Aquells amb qui hem creat el primer vincle afectiu: els nostres pares i mares. A poc a poc, s’hi aniran afegint persones amb qui també establirem lligams: germans, avis, amics, companys de feina, etc. I, en algun moment, ens trobarem que som nosaltres els que hem d’acompanyar i guiar en el creixement els nostres fills i filles.

El nostre país té una gran varietat d’estructures familiars, això les fa més riques en contingut i alhora també més complexes; la seva composició és diversa i canviant, amb les incerteses que això suposa. Són molts i nous els reptes que s’han d’afrontar i diferents les circumstàncies que envolten cada família. Ens calen noves estratègies per enfortir les relacions saludables en aquesta família en constant transformació.

Des de la Direcció General de Famílies volem acompanyar-vos en la criança dels vostres fills i filles. Volem créixer amb vosaltres perquè les relacions saludables dins les famílies enforteixin la convivència social.

TESTIMONIS

“Enriquidor i alliberador”

La Meritxell és una dona de 40 anys, actriu de doblatge i mare d’una nena de 5 anys i un nen de 3, la Jana i l’Arnau. Fa 5 mesos va participar en el programa Créixer en Família, que va descobrir gràcies a un anunci que feien a la ludoteca Guitart, on va sovint amb els seus fills.

Compartia les sessions amb una desena de famílies més amb les quals encara manté el contacte. La Meritxell destaca que és justament aquesta una de les grans coses que li ha aportat participar en el programa Créixer en Família, una xarxa de persones amb les quals empatitza moltíssim: “Parles de coses que no discutiries amb el teu grup d’amics, comparteixes informació i recursos i vas aprenent eines que t’ajuden a resoldre casos molt pràctics que se succeeixen en el dia a dia. Les sessions són molt obertes amb l’objectiu que puguis plantejar el que et preocupa. Hi ha moltes coses que desconeixes i cada dia que passes amb el teu fill o filla descobreixes una cosa nova, i aquest programa t’ajuda a ajudar-lo”.

La Meritxell defineix el Créixer en Família amb dues paraules: “Enriquidor i alliberador”. Alliberador perquè “ho treus tot”, explica. “Et sents amb molta llibertat i confiança per parlar dels temes que t’angoixen, els uns als altres ens ajudàvem molt i la dinamitzadora ho propiciava”, afegeix. Ella recomanaria el programa i afirma que si en té la oportunitat el tornarà a fer. “He modificat moltes coses, com per exemple l’alimentació”, explica.

I insisteix a posar en relleu el paper de la dinamitzadora en les sessions: “Té una visió neutral, una formació i uns coneixements que et resolen dubtes. Ens donava informació a partir de les nostres pròpies experiències, ens formava, ens deia cap on havíem d’anar, però sempre des d’un vessant pràctic i des de la distància que et dóna un prisma que et permet veure coses que no veies”.

“Posem temes en comú i veiem que també els passa als altres pares i mares”

La Maria València és mestra i té un màster en expressió i educació emocional. Des del curs 2014-2015 també és dinamitzadora del programa Créixer en Família al Baix Llobregat, on ha fet tallers a Cornellà, Sant Boi i Castelldefels a grups de 0 a 3 anys i de 6 a 12 anys.

En aquestes sessions, ens explica, es tracten temes com l’autonomia, la comunicació amb l’infant, l’alimentació, el respecte als límits, la criança positiva o l’acompanyament positiu, però es busca, sobretot, que les famílies proposin els casos pràctics a tractar. “Posem temes en comú i veiem que també els passa als altres pares i mares”, explica.

“La meva feina és orientar les famílies, transmetre’ls la meva expertesa i els meus coneixements teòrics i posar-los a la pràctica perquè els puguin utilitzar a casa”, explica la Maria. Sobre els temes que més exposen les famílies afirma que, sovint, les preguntes que fan els pares i mares són a conseqüència d’inseguretats. “Tenen por de no fer-ho bé i els angoixa. Amb casos pràctics veiem com poden millorar”, detalla.

La Maria destaca que el clima de les sessions és molt bo, “es genera un clima de confiança i hi ha moltes ganes d’aprendre, de participar, d’escoltar, d’opinar”. És per això que creu que tots els pares i mares haurien de passar per aquest programa, “per tenir un espai per a ells, per abocar i per compartir”.

stats