Música

Katy Perry, Take That i Lady Gaga, censurats a la Xina

La censura torna a la música

Abans de Katy Perry, Take That o Lady Gaga, recentment censurats a la Xina, grans figures com els Beatles, George Michael o Madonna van haver de bregar en règims democràtics contra un sentit repressor de la cultura, que va intentar en va fer callar les seves veus

Parlem de la Xina, el Regne Unit, els EUA o Mèxic. Els motius esgrimits al llarg de la història per intentar silenciar cançons han estat sempre els mateixos: imatges titllades d'"obscenes", llenguatge groller, presumptes heretgies, crítiques socials, incitació al consum de drogues o apologia del terrorisme.

Destaquen els EUA. A la Super Bowl de 2006, els Rolling Stones van haver d'amputar del tema Start Me Up la frase " you make a dead man come" (que podria interpretar-se com "fas que un mort es corri"), i de Rough Justice la paraula cock, un sinònim vulgar de penis.

Després del destape, presumptament accidental, d'un pit de Janet Jackson en una altra final de la Super Bowl, les retransmissions es fan allà amb mitja hora de retard respecte del directe per tallar allò que no es considera apte, com la cançó American Idiot dels Grammy de 2005, malgrat que els seus autors, Green Day, van obtenir el premi al millor àlbum de rock.

La cadena MTV és la degana en l'observança del pudor en els vídeos musicals, sobretot pel que fa a qüestions sexuals, i Madonna és sens dubte la seva principal damnificada, amb una llarga llista de vídeos omesos que va començar el 1990 amb Justify My Love.

Amb I Want Your Sex ( Vull el teu sexe), George Michael va ser número u en múltiples països tot i que en molt casos només va ser emesa en horari protegit. L'artista va declarar que només volia enaltir la bellesa del sexe en una relació monògama. Michael va arribar a llançar una altra versió substituint el terme " sex" per " love" (amor), un recurs que, 25 anys després, se segueix emprant per saltar el veto d'aquesta i altres cadenes, com han fet recentment Cee-El Green amb Fuck You ("Que et fotin") i Forget You ("Oblidar-te"), i Enrique Iglesias, que va passar de la tòrrida Tonight (I'ma fucking you) a Tonight (I'ma loving you ).

Amb el temps, els artistes han trobat en la censura de MTV i l'alternativa d'internet un poderós aparell promocional, com bé saben Robbie Williams ( Rock DJ) i les sadomasoquistes propostes visuals de Rihanna ( S & M) i Thirty Seconds to Mars ( Hurricane). Paul McCartney va veure com MTV va vetar Big Boys Bickering per considerar que hi havia massa paraules obscenes en aquesta protesta per la negativa de l'expresident George Bush a signar un tractat ecologista. Però a casa, els britànics no han tingut més sort.

Eliminada durant anys de la BBC, les males llengües diuen que els Sex Pistols i el seu God Save The Queen (" Déu salvi la reina" o " Déu afaiti la reina", segons es pronunciï), no van arribar a ser número 1 al 1977 per una ingerència externa. Aquesta cadena també havia prohibit el 1967 el tema A Day In The Life dels Beatles. El motiu va ser la frase I'd love to turn you on ("M'agradaria excitar") que, segons la BBC, convidava a consumir drogues.

La mateixa lectura va rebre Perdido en mi habitación de Mecano a Mèxic, un altre habitual en els titulars musicals. Mónica Naranjo, Miguel Bosé, Homes G i els nadius Molotov, Alejandra Guzmán o Los Tigres del Norte han patit allà el pes de la censura. Naranjo es va veure forçada a canviar l'expressió "puta realitat" per la de "crua realitat" en el seu tema Sobreviviré i l'emissió de Sufre mamón, d'Hombres G, va estar prohibida durant anys.

El + vist

El + comentat