Especials 15/11/2011

Els cigarrets s'apagaran tots sols per evitar incendis

La CE aprovarà dijous una normativa que obliga a que els cigarrets incorporin un sistema d'anells que fan que es talli l'entrada d'oxigen si es deixa de calar

Efe
1 min

BarcelonaAquest dijous entrarà en vigor una nova normativa europea destinada a disminuir el risc d'incendis provocats pels cigarrets. Aquesta nova legislació obligarà els fabricants a introduir en el paper de fumar uns anells que redueixen la capacitat d'ignició, segons ha anunciat aquest dilluns la Comissió Europea.

La mesura pretén rebaixar l'alt nombre de morts provocades per incendis causats per cigarrets, que molts cops es queden encesos i sense vigilància que es llencen al terra o per la finestra del cotxe. Segons dades de la CE, la normativa podria reduir el nombre de morts en més d'un 40% mitjançant la introducció de cigarrets de "tendència reduïda a la ignició".

En concret, la normativa obliga els fabricants tabaquers a emprar un paper de fumar amb dos anells més gruixuts en dos punts al llarg de la cigarreta, cosa que restringeix el subministrament d'oxigen i fa que s'apagui si es deixa de fumar. Les noves normes entraran en vigor a partir d'aquest dia 17, que seran publicades en el Diari Oficial de la UE.

Les autoritats dels estats membres se n'hauran d'encarregar que tots els cigarrets distribuïts a cada país s'ajusten a aquests requisits de seguretat. El comissari europeu de Sanitat i Consum, John Dalli, va afirmar en un comunicat que les noves normes protegiran "a centenars de ciutadans del perill d'incendi".

Els focs relacionats amb els cigarrets causen uns 30.000 incendis a l'any, que deixen una mitjana anual de 1.000 morts i 4.000 ferits en tota la UE. A Finlàndia, on ja s'apliquen aquestes noves normes de seguretat, el nombre d'incendis causats per cigarrets ha baixat en un 43% anual, de manera que la CE espera salvar unes 500 vides en el conjunt dels 20 països membres cada any.

stats