Publicitat
Publicitat

Unió Europea

Les aerolínies hauran de lliurar als EUA totes les dades personals dels passatgers europeus que hi viatgin

El Parlament Europeu aprova la nova mesura, que afecta també els passatgers que només fan escala al país. Les dades inclouen els números de targeta de crèdit

El parlament Europeu (PE) ha aprovat aquest dijous l'acord entre la UE i els Estats Units sobre transferència de dades dels passatgers aeris, en el marc dels acords transatlàntics sobre lluita antiterrorista. El text preveu que les línies aèries europees que volin amb origen, destinació o escala als Estats Units cedeixin les dades personals que els passatgers han de lliurar quan compren els bitllets (nom, número de la targeta de crèdit, entre d'altres). Hi han votat a favor els socialistes europeus i el partit popular; i en contra els liberals d'ALDE, els Verds i Esquerra Unitària. L'acord s'ha aprovat per 409 vots a favor, 226 en contra i 33 abstencions.

La divisió dels socialistes europeus (S & D) ha augmentat la incertesa fins al final sobre si s'aconseguiria la llum verda de l'Eurocambra. En contra del text hi han votat liberals (ALDE), Verds (Greens / ALE) i l'Esquerra Unitària (GUE / NGL). L'acord ha aconseguit finalment 409 vots a favor, 226 en contra i 33 abstencions.

El Parlament Europeu ha rebutjat, a més, per una àmplia majoria una proposta de resolució d'Esquerra Unitària que proposava consultar  l'acord al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE). La primera versió del Passenger Name Record (PNR), com s'anomena el conveni en anglès, era el marc legal en vigor fins ara des del 2007, i ara ha estat renegociat entre Brussel·les i Washington.

El nou text inclou garanties per fer "anònimes" les dades transmeses sis mesos després, mitjançant un mètode de codificació. La Comissió d'Interior, Justícia i Llibertats Civils del Parlament va donar-hi el seu vistiplau a finals de març, tot i que l'eurodiputada encarregada de redactar-ne l'informe, la liberal holandesa Sophie in't Veld, ho considerava "desproporcionat". In't Veld considera extralimitat que els ciutadans europeus remetin per defecte a través de les aerolínies seves dades privades al departament de Seguretat Nacional nord-americà.

Els liberals, com la resta de forces d'Esquerra en el PE, consideren que el temps de retenció de les dades, fins a 15 anys per als delictes de terrorisme, és excessiu, i denuncien igualment que els resultats que s'aconsegueixen per la transmissió d'aquesta informació personal són irrisoris en comparar-ho amb la minva del dret de privacitat que suposa.

El text  preveu que si el departament de Seguretat Nacional nord-americà necessita amb urgència dades d'un passatger perquè considera que un terrorista pot estar a punt d'atemptar, se li doni permís per entrar a la base de dades de la companyia aèria perquè obtingui, mitjançant l'anomenat mètode del "pull", tota la informació que necessiti.

L'acord PNR va ser un dels primers dels Estats Units i la Comissió Europea en la cooperació mútua antiterrorista després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001. Els Vint negocien un acord intraeuropeu de les mateixes característiques i un altre amb el Canadà i Austràlia.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT