Especials 12/11/2012

Grècia aprova una retallada de 9.500 milions per poder rebre l'ajuda europea

El país podria entrar en fallida si no arriba el nou tram del rescat. La retallada afecta salaris, pensions, sanitat i prestacions socials, i suposa un increment d'impostos

Efe
2 min
Antonis Samaras ha aconseguit aprovar els comptes / AFP

AtenesEl Parlament grec ha aprovat aquest diumenge a la nit els pressupostos per al 2013, que inclouen unes retallades de 9.500 milions d'euros. Són els ajustos que exigeix la 'troica' –la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional– a canvi de concedir a Grècia un nou tram del rescat financer pactat a principis d'any.

Les retallades es faran notar en les pensions, els salaris públics, l'administració, la sanitat i les prestacions socials, mentre que s'espera recaptar més a través de l'increment d'alguns impostos i taxes.

Després d'aprovar aquestes retallades i les noves mesures d'austeritat votades dimecres, el govern que dirigeix el conservador Andonis Samaràs pretén desbloquejar un nou tram d'ajuda financera, per valor de 31.500 milions d'euros durant la reunió de l'Eurogrup d'aquest dilluns.

No obstant això, el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, i altres autoritats europees ja han deixat clar que aquest tram es podria endarrerir encara més, tot i que Grècia ho espera des de l'estiu per fer la recapitalització dels seus principals bancs privats.

El mateix Samaràs havia advertit que les arques públiques podrien quedar-se seques el proper 16 de novembre, quan l'Estat ha d'abonar 5.000 milions d'euros en venciments de deute. És per això que el govern ha decidit fer una emissió extraordinària de lletres del Tresor a quatre setmanes dimarts.

Es mantenen les protestes

El debat parlamentari va començar divendres i ha enfrontat durament el govern i l'oposició. L'esquerra alternativa de Syriza ha acusat el govern d'enfonsar Grècia en la "misèria".

"Tothom, fins i tot els creditors, ha entès que el programa imposat a Grècia no té possibilitats d'èxit, tots, excepte Merkel, que vol el seu projecte per al sud d'Europa: transformar-lo en una zona especial amb salaris baixos, sense legislació laboral, sense res ", va denunciar el líder de Syriza, Alexis Tispras.

Durant la tarda, unes 15.000 persones es van congregar a la plaça de Syntagma, davant del Parlament d'Atenes, convocades pels principals sindicats del país i els partits d'esquerra de l'oposició per protestar contra les retallades.

stats