Síria
Especials 03/04/2012

El tiet d'Al-Assad: Baixar "no pot sobreviure gaire més temps"

Segons l'oncle exiliat del president sirià, Rifaat al-Assad, Baixar no pot aguantar gaire més temps al poder. Rifaat es considera successor legítim del pare d'Al-Assad, al qual va intentar treure del poder amb un cop d'estat als anys 80

Ara
2 min

BarcelonaL'oncle de Baixar al-Assad, el president sirià, creu que el seu nebot no podrà resistir gaire més temps al poder, segons ha dit en una entrevista amb la BBC. Rifaat al-Assad, a l'exili des que va intentar sense èxit usurpar el poder al seu germà Hafez als anys 80, assegura que el nivell de violència als carrers és massa gran perquè Baixar sobrevisqui.

El febrer del 1982, Rifaat va liderar un sanguini assalt militar a Hama per suprimir un aixecament dels Germans Musulmans, que va deixar entre 10.000 i 25.000 morts. Dos anys després, Rifaat va intentar treure del poder Hafez en un cop d'estat mentre aquest es recuperava d'un atac de cor, i va ser enviat a l'exili, tot i que no se li va retirar el càrrec de vicepresident fins al 1998. Quan Baixar va esdevenir president després de la mort del seu pare, el 2000, Rifaat va criticar la successió com "una autèntica farsa i una obra de teatre inconstitucional", ja que ell mateix es considera el successor legítim.

Baixar ha de "quedar-se al poder" i "cooperar amb un nou govern"

"Els problemes són ja generals a tot Síria –no hi ha indrets que s'hagin escapat de la violència–, així que no crec que pugui mantenir-se al poder", ha dit Rifaat a la cadena britànica. "Diria, però, que hauria de quedar-s'hi de manera que pugui cooperar amb un nou govern i oferir la seva experiència". El tiet del mandatari ha assegurat, també, que la família Al-Assad encara és "força acceptada pel poble sirià".

"Una comissió de la Lliga Àrab i el Consell de Seguretat [de l'ONU] hauria de controlar unes eleccions lliures i transparents", ha afegit. "Llavors es veuria que la família Al-Assad té molta més importància i suport que algunes de les figures insignificants [de l'opositor Consell Nacional de Transició]", ha dit, i ha donat a entendre que ell mateix seria un bon president. El Consell Nacional de Transició ha demanat que Rifaat al-Assad sigui sotmès a sancions internacionals, com altres membres de l'actual govern sirià, pels crims que va cometre.

stats