Revolta contra Baixar al-Assad
Especials 19/04/2012

El règim sirià denega als observadors de l'ONU el permís per visitar Homs

La missió de supervisió de l'ONU estarà formada per 300 observadors militars. Ban Ki-moon alerta que Damasc no compleix les condicions de l'alto el foc

Reuters
1 min

Nova YorkBan Ki-moon, secretari d'estat de l'ONU, ha reconegut davant el Consell de Seguretat de l'ONU que el govern sirià no ha respectat el compromís de retirar les tropes i l'armament pesant de l'interior de les ciutats, com preveu el pla de pau elaborat pel seu representant, Kofi Annan. Un vídeo difós per l'oposició mostra franctiradors disparant contra una manifestació de rebuda als cascos blaus a Arbin, als afores de Damasc.

"El govern sirià encara ha d'implementar totalment les obligacions inicials sobre les accions i el desplegament de les seves tropes, o ordenar que tornin a les casernes", diu Ban en una carta al Consell. El màxim responsable de Nacions Unides ha reconegut que la resposta del règim d'Al-Assad "no és el senyal que s'esperava per part de les autoritats sirianes". El 10 d'abril Damasc es va comprometre a respectar el pla de sis punts d'Annan, però els activistes de l'interior del país han denunciat que la militarització de les ciutats i els atacs ocasionals han continuat.

"Els incidents violents i les notícies sobre morts han augmentat aquests últims dies, i tenim informacions sobre bombardejos en zones civils i abusos per part de les forces governamentals", diu Ban, que també es fa ressò "d'accions violentes executades per grups armats".

La violència no ha portat l'ONU a aturar la seva missió d'observadors per supervisar el compliment de l'alto el foc. Ban ha concretat que comptarà amb 300 observadors militars, un grup avançat dels quals ja ha visitat la ciutat rebel de Deraa. En canvi, la "sol·licitud" de visitar Homs, una de les ciutats més brutalment afectades per la repressió, ha estat denegada per Damasc "per motius de seguretat".

stats