La DO Pla de Bages: història vitivinícola, identitat i grans vins molt a prop de Barcelona

Ha aconseguit recuperar varietats autòctones com la picapoll o la mandó

3 min
La DO Pla de Bages: història vitivinícola, identitat i grans vins molt a prop de Barcelona

El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la serra de Castelltallat, El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el massís del Montcau. Amb importants atractius turístics i culturals com el monestir de Sant Benet de Bages, la muntanya de sal de Cardona, la cova de Sant Ignasi a Manresa o el Parc de la Sèquia, la comarca presenta una atractiva oferta tant a nivell lúdic i cultural com gastronòmic molt a prop de Barcelona.

La Denominació d’Origen (DO) Pla de Bages abasta unes 480 hectàrees de vinya, distribuïdes per 27 municipis, compta amb 14 cellers familiars amb vinyes pròpies que elaboren vi de qualitat. La comarca atresora un gran passat vitícola que permet la recuperació de varietats autòctones com la coneguda picapoll i la recent reconeguda mandó, reforçant la identitat dels vins de la DO.

Tradició i patrimoni vitivinícola

La tradició vinícola a la comarca existeix des de temps immemorial, alguns historiadors, fins i tot, suggereixen que el topònim Bages deriva del llatí Bacus, déu romà del vi.

Una de les peculiaritats del Bages són les barraques de pedra seca, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l’utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de la vinya, es van aixecar moltes d’aquestes barraques, de les què en resten al voltant de 4.000, la majoria ben conservades.

150 anys enrere, la comarca del Bages estava pràcticament entapissada de vinyes, i la llunyania, les dificultats, els riscos i el cost addicional de transportar la verema fins als masos van fer que es construïssin les tines a peu de vinya per evitar que la collita es malmetés. Úniques al món i testimonis de l’important passat vitícola de la comarca, actualment es poden apreciar a través de la ruta de les Tines dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’un itinerari a la Vall del Flequer, apte per a tots els públics, que és una mostra representativa de les tines, ja que, gràcies al seu bon estat de conservació, permeten reconstruir el passat no tant llunyà de la comarca.

Els cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats diverses durant l’any per donar a conèixer i enriquir la cultura del vi. Iniciatives com els itineraris en BTT entre els paisatges de vinya, visites guiades a les tines o una àmplia oferta de paquets combinats ajuden a completar l’oferta enoturística del Bages. Recentment s’ha afegit la possibilitat de venir a fer enoturisme al Bages amb l’Enotren, una iniciativa que combina territori i sostenibilitat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. També hi ha altres activitats que s’organitzen durant l’any com el cicle Vi_suals que es fa a la primavera a Manresa on es fusionen l’art i el vi o la Festa de la verema del Bages, entre d’altres.

El cartell oficial de la Mostra

La 22a Festa de la Verema del Bages és un homenatge al vi i a la vinya, sempre te lloc el primer diumenge d’octubre i enguany es celebra el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre. Podeu consultar-ne el programa complet a www.festaveremabages.cat i així acompanyar-nos en la Festa, tot descobrint el nostre territori. Després, els vins de la DO Pla de Bages no faltaran a la cita anual de la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al Passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), i que enguany arriba a la seva 37a edició.

FITXA TÈCNICA:

Viticultors: 80

Cellers: 14

Superfície: 480 ha

Producció: 749.796 ampolles

stats