REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Especials 13/05/2011

El règim sirià desplega els tancs per evitar un altre divendres de protestes

L'exèrcit està a punt per actuar i reprimir qualsevol protesta a les ciutats del sud i litoral del país. Un membre de l'oposició diu que un conseller del president li ha assegurat que les forces de seguretat tenen ordres de no disparar

Agències
2 min

BarcelonaSíria es prepara per una nova jornada de protestes i repressió, la tònica dominant des que van començar les revoltes contra el règim de Baixar al-Assad a mitjans de març. Des de llavors ja han mort almenys 700 persones i hi ha hagut 7.000 detencions forçoses, segons l'Organització de Drets Humans Síria. El president continua sent criticat pel seu doble llenguatge: tot i anunciar reformes continuen els controls de les forces de seguretat als carrers.

Tot i això, segons un membre de l'oposició, Al-Assad hauria ordenat a les tropes que no disparin foc real contra els manifestants. Louay Hussein, una de les quatre figures de l'oposició que es van reunir amb un conseller del president –Bouthaina Shaaban– dijous passat diu que en una trucada telefònica dijous li va assegurar que "el president havia donat ordres de no disparar els manifestants malgrat el que facin, i que assumiria tota responsabilitat", segons Reuters.

La reunió que es va celebrar ahir era la primera entre les forces del règim i els partits de l'oposició des de l'inici de les protestes.

Avui és dia festiu a Síria i s'esperen més mobilitzacions. Per això l'exèrcit ja ha pres posicions a Dael, Tafas, Jassem i al-Harra, al sud del país. A més a més de Daraa, el bressol de les protestes, i a la frontera amb Jordània. El govern va anunciar a principis de setmana que havia retirat els tancs de la ciutat però continuen arribant informes d'assassinats perpetrats per soldats.

Els tancs que ja s'havien mobilitzat pels carrers de la costa siriana, a la regió central d'Homs i des de les afores de la ciutat de Hama cap al nord, se sumen ara als que s'han enviat a la plana de Hauran, al sud, i cobreixen així bona part del país de 20 milions d'habitants.

La versió oficial que dóna l'agència SANA és que aquestes unitats de l'exèrcit estan buscant "grups terroristes armats" que, segons diuen, compten amb el suport d'islamistes i agitadors estrangers. Segons el govern, aquests grups són els que organitzen les protestes i haurien matat 100 soldats i policies.

stats