Crisi nuclear
Especials 28/11/2011

El director de la central de Fukushima abandona el càrrec per problemes de salut

L'empresa que gestiona la planta nuclear no explica quina malaltia pateix. Tecpo no va fer cas a un estudi intern que recomanava millorar la protecció davant els tsunamis.

Ara
2 min
Yoshida, coordinant una reunió al centre d'emergències de Fukushima / REUTERS

BarcelonaEl director de la central nuclear de Fukushima, Masao Yoshida, que des del tsunami del passat 11 de març ha estat al lloc organitzant les tasques d'estabilització dels reactors, deixa el càrrec per problemes de salut. Tepco, l'empresa que gestiona la planta, no ha volgut donar detalls sobre la causa exacta de la seva malaltia.

Yoshida, de 56 anys, que està hospitalitzat, ha fet front als pitjors moments de la crisi nuclear i ha treballat des del lloc en condicions extremes. En la primera visita de periodistes autoritzada a la planta, el 12 de novembre, l'exdirector va reconèixer que en diverses ocasions havia pensat que moriria, però va respondre amb un gest d'indiferència la pregunta sobre a quins nivells de radiació havia estat exposat.

Fins ara, Tepco ha reconegut que diversos treballadors de la planta han rebut radiacions que superen els límits autoritzats, fins i tot en situació d'urgència, però no ha assumit cap víctima mortal relacionada directament amb l'exposició. El dia del sisme i el posterior tsunami van morir dos treballadors a la central i tres mes han perdut la vida després de l'accident.

Tepco va ignorar les advertències sobre un tsunami

Tepco va descartar el 2008 millorar la protecció de la central de Fukushima davant d'un possible tsunami, en considerar "que no era realista" que es produïssin onades de més de deu mesos, informa l'agència local Kyodo.

Un departament de l'empresa va elaborar un estudi intern amb diverses hipòtesis de tsunami i els dèficits de protecció de la planta, construïda els anys 70 i preparada per resistir onades de 5,7 metres. L'11 de març la central va ser colpejada per onades de fins a 15 metres, després d'un terratrèmol de 9 graus a l'escala Richter que va deixar 19.500 morts i desapareguts. El tsunami va paralitzar els sistemes de refrigeració i va causar el pitjor accident nuclear des de Txernòbil, amb la fusió del nucli de tres reactors.

Més de 80.000 persones que vivien en un radi de 20 kilòmetres de la central continuen evacuades per la contaminació. A més s'han trobat alts nivells de productes radioactius en alguns aliments, i hi ha greus efectes sobre l'agricultura, la ramaderia i la pesca de la regió. Tepco s'ha compromès a portar els redactors a l'anomenada parada freda, quan ja no representaran cap perill, abans de finals d'aquest any.

stats