Durban: La cimera del clima
Especials 10/12/2011

Durban intenta un acord 'in extremis'

La cimera fa un esforç d'última hora per arribar a un pacte global de mínims per reduir les emissions de gasos contaminants. Els delegats que queden a Durban segueixen reunits

Marta Bausells
2 min
Durban lluita per un acord 'in extremis'

BarcelonaDesprés de sis dies de converses intenses, incloses diverses nits senceres, els avenços aconseguits a la Cimera pel Canvi Climàtic de l'ONU són, dissabte al vespre, mínims. Durant tot el dia, fora de termini i amb reunions contra rellotge, la presidenta de la cimera ha intentat sense èxit que s'arribés a un acord global per reduir les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera. En el millor escenari possible, si es pogués aconseguir un acord, aquest seria de mínims. I la perspectiva que no s'assoleixi cap pacte, cada cop més real, és sinònim de fracàs estrepitós.

El principal obstacle és el temps: davant les dificultats per aconseguir un compromís, a primera hora del matí ja s'ha anunciat que la reunió s'ajornava fins a la tarda. Al llarg del dia, mentre es mantenien converses a porta tancada, han anat marxant els representants de moltes de les 194 delegacions presents –entre ells, els de l'estat espanyol– per la impossibilitat de canviar els vols. Al vespre continuen debatent, ara al ple, els negociadors clau: els Estats Units, la Xina, l'Índia, la Unió Europea i el Brasil, entre altres.

Les perspectives d'aconseguir un full de ruta com el proposat per la UE, que duria signar un acord al 2015 que vinculés tots els estats –i que hauria d'entrar en vigor al 2020–, són minses. També queda per veure si es prorrogarà el Protocol de Kyoto –que caduca l'any que ve– fins al 2015, un altre dels objectius de la trobada –tot i que només vincula 37 països rics–. Els Estats Units i la Xina, els dos països que més gasos d'efecte hivernacle emeten, segueixen negant-se a acceptar cap text que els obligui a reduir emissions al 2020 o abans.

Davant l'enrocament de les negociacions, el més probable, a hores d'ara, és que s'acabi elaborant una declaració –text amb molt menys valor jurídic que un acord vinculant– o bé un ajornament de la reunió per als propers mesos.

stats