Primavera àrab
Especials 25/01/2012

Els egipcis tornen a Tahrir un any després de la revolta

Els manifestants qüestionen la tutel·la del poder per part de l'exèrcit i el monopoli electoral dels islamistes. La junta militar allibera tres mil presos com a mesura de gràcia

Ara
1 min
Manifestació a la plaça Tahrir, en el primer aniversari de la revolta / REUTERS

BarcelonaLa plaça Tahrir del Caire és plena de gom a gom per commemorar el primer aniversari de la revolució que va posar fi a 30 anys de dictadura de Hosni Mubàrak. Els lemes més cridats a la protesta qüestionen el paper de la junta militar, a qui acusen d'haver "segrestat" la revolució. Molts activistes critiquen també el fet que els partits islamistes, que no van impulsar la revolta, s'hagin situat al davant en les eleccions.

La junta militar, comandada pel mariscal Tantaui (ministre de defensa de Mubàrak durant 20 anys), ha alliberat avui com a mesura de gràcia tres mil presoners condemnats per tribunals militars des de l'11 de febrer, quan el dictador va abandonar el poder. La junta va suspendre ahir l'estat d'emergència, que ha estat en vigor en els últims 45 anys, per apaivagar les crítiques contra la tutel·la política dels militars.

La junta, que va assumir el poder després de la retirada del dictador, s'ha compromès a retirar els soldats als quarters el juliol, quan es nomeni un nou president. No queda clar, però quin paper farà l'exèrcit, que tradicionalment ha estat l'espina dorsal del règim egipci, ni tampoc quins acords hi haurà amb el nou executiu dels Germans Musulmans, per garantir la immunitat als responsables de la repressió abans i després de la revolta.

Els militars han preparat grans actes de commemoració, com una desfilada naval a Alexandria, una exhibició aèria al Caire i focs artificials arreu del país. També han encunyat una moneda per recordar el 25 de febrer del 2011.

stats