Egipte
Especials 23/05/2012

Els egipcis van a les urnes en les primeres presidencials democràtiques de la història

Els ciutadans egipcis ja estan votant en les primeres eleccions presidencials lliures de la seva història, desencadenades per les revoltes de la Primavera Àrab de l'any passat

Agències
2 min

El CaireEls col·legis electorals han obert aquest dimecres al matí a les 8, hora local –les 7, a Catalunya–, per iniciar la primera jornada de la primera volta de les històriques eleccions presidencials egípcies.

Més de 50 milions d'egipcis estan convocats a les urnes per elegir el primer president en democràcia d'Egipte, en uns comicis en els quals parteixen com a favorits dos islamistes i dos ex alts càrrecs de l'antic règim de Hosni Mubàrak. Molts ciutadans feien cua abans que els centres de votació obrissin.

El resultat dels comicis determinarà qui liderarà el país, després que els generals que han supervisat una transició marcada per la violència, les protestes i el bloqueig polític entreguin formalment el poder l'1 de juliol.

No obstant això, alguns no estaven segurs per qui votarien, fins i tot quan es dirigien a exercir el dret de vot. "Votaré avui, passi el que passi, és històric, tot i que encara no sé realment a qui votaré", deia a Reuters Mahmud Morsy, de 23 anys, que afegia que probablement escolliria el candidat dels Germans Musulmans, Mohammed Mursi.

Una campanya agitada i històrica

Els votants han estat bombardejats per tres setmanes de campanya electoral oficial, que va acabar diumenge, i Egipte va viure el seu primer debat presidencial televisat. Els diaris publicaven entrevistes i anuncis de campanya. Les pancartes i els cartells adornen els carrers.

Malgrat que la campanya ja s'havia acabat, els candidats han fet un últim esforç per demanar el vot. Mitja dotzena de minibusos amb la inscripció "Sí a Amr Moussa" –l'excap de la Lliga Àrab i un dels favorits– oferien viatges gratis als col·legis electorals.

No s'espera que cap dels 12 candidats aconsegueixi més de la meitat dels vots i guanyi en la primera volta d'aquest dimecres i dijous, i és molt probable que calgui una segona volta entre els dos que obtinguin millors resultats al juny.

És la primera vegada que els egipcis del carrer, governats durant segles per faraons, sultans, reis i militars, tenen una oportunitat real de triar el seu líder. "No he votat mai abans a la meva vida per un president, de manera que l'experiència és força nova i em fa sentir com un ciutadà d'aquest país", deia Ahmed Ali, estudiant de Farmàcia a Alexandria, la segona ciutat més important del país.

El guanyador afrontarà l'enorme tasca de fer canvis que els egipcis esperen que alleugin un panorama econòmic sever. Els militars, que van ser un dels pilars del règim de Mubàrak, és probable que segueixin sent una força política poderosa durant anys.

stats