Especials 20/11/2011

Almenys una desena de morts i un miler de ferits en els enfrontaments entre manifestants i policia a la Plaça Tahrir

L'Unió Europea demana a les autoritats egípcies que "respectin els drets humans". Les protestes continuen a El Caire i s'extenen a altres zones del país

Agències
2 min
Manifestants entre cotxes cremats a Tahrir / AFP

CaireEls enfrontaments entre manifestants i policies a Egipte han causat una desena de morts i un miler de ferits.

5.000 manifestants van arribar dissabte a la plaça Tahrir després que les forces de seguretat desallotgessin el centenar de persones que hi havien acampat després de la multitudinària manifestació d'aquest divendres contra la Junta Militar.

L'Unió Europea ha demanat a les autoritats egípcies que "respectin els drets humans". Les televisions Al Jazeera i Al Arabiya han anunciat que el ministre de cultura egipci hauria dimitit en senyal de protesta contra "l'ús excessiu de força contra els manifestants".

Desenes de milers de manifestants es van concentrar a la plaça Tahrir del Caire divendres per protestar contra la junta militar que governa el país i que, segons denuncien, està segrestant la transició després de la caiguda de Hosni Mubàrak. Els ciutadans demanen que el govern militar cedeixi el poder als civils i compleixi amb les reformes que va prometre. La manifestació va aglutinar egipcis laics liberals o d'esquerres, islamistes i moviments prodemocràtics com els que van iniciar la revolta que va fer caure el règim.

Els manifestants denuncien els excessos dels militars, tortures per part de la policia, la desprotecció de les minories i els judicis militars a civils.

Milers de persones es van manifestar també a Alexandria, la segona ciutat més gran del país i bastió tradicional dels Germans Musulmans, segons l'agència oficial Mena.

Les concentracions s'han organitzat deu dies abans de les primeres eleccions legislatives al país després de la caiguda de Mubàrak, previstes pel proper 28 de novembre però que s'estendran uns quatre mesos. L'oposició egípcia, malgrat estar fragmentada en multitud de partits, s'ha unit en contra de l'exèrcit i critica que a pocs dies del comicis, les autoritats del país han aixecat la prohibició perquè antics membres del partit de Mubàrak puguin presentar-s'hi.

stats