ERC queda fora del debat a cinc d'aquesta nit

La Junta Electoral Central decideix que sigui el cap de llista d'IU per Astúries, Gaspar Llamazares, el cinquè candidat en el debat

Efe
2 min

MadridLa Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs presentat per ERC per participar en el debat a cinc que se celebra aquesta nit a la Televisió Espanyola per entendre que ha de fer-ho IU en ser una formació d'àmbit estatal i haver obtingut més vots en els anteriors comicis.

El màxim òrgan electoral accepta així que sigui el cap de llista d'IU per Astúries, Gaspar Llamazares, el que participi en el debat d'aquesta nit, en el qual estaran representants de les cinc formacions amb grup parlamentari.

La JEC assenyala que en no haver-se produït un acord entre les forces que formaven part del cinquè grup parlamentari en la novena legislatura, resol ella basant-se en els vots obtinguts i en les circumscripcions en les quals es presenten.

Així, subratlla que el 2008 IU va obtenir 1.048.896 sufragis, davant als 291.532 d'ERC, fet que suposa una "diferència substancial".

Recorda també que el debat tindrà una cobertura estatal, i en les actuals eleccions Izquierda Unida es presenta en 51 circumscripcions mentre que ERC només ho fa en quatre.

En la seva resolució, la Junta Electoral recorda en primer lloc que TVE no va notificar ni a Esquerra ni a IU qui havia de ser el representant del seu grup en el debat, sinó que els deia simplement que n'enviessin un.

També explica que només pot debatre un representant de cada grup, per la qual cosa "no és possible" que n'acudeixin dos -un de cada partit-.

En no haver arribat a un acord Izquierda Unida i Esquerra Republicana de Catalunya sobre quin representant enviar, la Junta ha estudiat el recurs d'ERC, però l'ha desestimat basant-se en dos criteris, el nombre de vots i les circumscripcions en les quals es presenten les dues formacions.

En el primer cas, assenyala que el criteri de nombre d'escons -ERC va obtenir el 2008 tres per als dos d'IU i ICV- "no pot prevaler davant del criteri del nombre de vots obtinguts" pels partits que integren un mateix grup en les últimes eleccions equivalents.

Aquests criteris, conclou, porten a no poder acollir els arguments d'Esquerra i desestimar el recurs.

stats