Costumisme espanyolista a Saragossa

El míting del PP i el PAR, farcit de referències històriques de la regió per subratllar-ne els trets propis i l'espanyolitat

Joan Rusiñol
2 min

SaragossaEl PP no és un bloc monolític arreu de l'Estat. Es nota en la posada en escena de cada acte electoral. Cadascú hi posa el seu tret diferencial. En el cas de l'Aragó, els mítings de Rajoy acostumen a ser un moment de reafirmació autonòmica. I avui no ha estat una excepció. De fet, ha estat més accentuat que altres vegades perquè hi han participat els militants del regionalista Partit Aragonès (PAR), que fa coalició amb els populars de cara al 20-N, com ja van fer el 1982 i el 1996.

L'escenari triat ha estat la plaça de braus, engalanada amb dues banderes que donaven la volta: una espanyola, a sobre, i una senyera, a sota. El candidat al Congrés, Eloi Suárez, ha obert foc i ha apel·lat a la tradició aragonesa per demanar als simpatitzants que no es refiïn amb una victòria que a les files de la dreta donen per feta. José Ángel Biel, president del PAR, ha explicat que han fet una porra electoral amb la presidenta de la comunitat, Luisa Fernanda Rudi: Biel aposta per més de 190 diputats, Rudi ja es conforma amb 185. Suárez, menys optimista –potser perquè és qui posa la cara als cartells electorals de Saragossa– ha reivindicat l'esperit de resistència contra el francès, amb Agustina d'Aragó, enterrada prop d'on es feia l'acte, com a gran referent de la tradició local. I ho ha emfatitzat amb una frase de Benito Pérez Galdós que apareixia als bitllets de 1.000 pessetes: "I d'entre els morts hi haurà sempre una llengua viva per dir que Saragossa no es rendeix".

Biel s'ha apuntat a la carrera historicista i ha dit que Rajoy defensarà l'Aragó com ho va fer el comte d'Aranda , i ha posat d'exemple l'actitud pactista dels aragonesos al compromís de Casp de 1412, que va donar el tron de la Corona d'Aragó a Ferran d'Antequera i no pas a Jaume d'Urgell, el candidat dels catalans.

Al final, Rudi ha citat Joaquim Costa, polític i historiador aragonès, per fer una declaració d'espanyolitat. Ha deixat clar que els aragonesos són "espanyols dos cops: per espanyols i per aragonesos", i que si Espanya deixés de ser Espanya, ells seguirien sent espanyols. El públic ha aplaudit amb força Rudi i menys Biel.

stats