Rajoy es compromet a evitar que Navarra sigui d'Euskadi

La presidenta de Navarra, Yolanda Barcina, li havia demanat que, si reformés la Constitució, eliminés la disposició transitòria que ho permetria

Joan Rusiñol
2 min

PamplonaMariano Rajoy s'ha compromès a Pamplona a eliminar, si reformés la Constitució, la disposició transitòria quarta que obre la porta a una possible absorció de Navarra per part d'Euskadi. Li havia reclamat la presidenta de Navarra, Yolanda Barcina, que ho ha titllat d'"anomalia". Barcina ha dit que la seva comunitat autònoma "no és transitòria" i que no pot ser moneda de canvi de ningú. Creu que Amaiur i Geroa Bai –el referent del PNB a Navarra liderat per Uxue Barkos– persegueixen el mateix objectiu: que Navarra "perdi la seva identitat".

Rajoy ha tornat a tancar la porta a qualsevol tipus de negociació amb ETA perquè els drets individuals "no es paguen". Ha dit que aquests drets "no els pot treure ni un Estat, ni un govern del partit que sigui, ni una organització terrorista".

Tot i les crides a la prudència, és obvi que el PP està convençut que té les eleccions guanyades. Aquest matí, a Saragossa, els dirigents del partit s'han atrevit a fer en públic travesses per primer cop: de 185 a 195. Aquesta tarda, en un míting a Pamplona, Mariano Rajoy ho ha admès: "Estic convençut d'un suport molt majoritari". Per ell, els temps requereixen "unitat" i per això justifica l'acord amb la Unió del Poble Navarrès , perquè són "més" les coses que els uneixen que no pas les que els divideixen. Les dues formacions havien trencat el 2008, després que els regionalistes –que necessitaven el PSN al govern foral– es neguessin a votar en contra dels pressupostos de Zapatero.

El candidat del PP ha reclamat als socialistes que facin autocrítica pels "errors" comesos i els ha acusat de no tenir ni "sentiments" cap a les persones que, per ell, han patit les polítiques governamentals.

stats