Rajoy tria Gallardón per participar en el debat electoral a cinc a TVE

L'alcalde de Madrid s'encararà amb Ramón Jáuregui, del PSOE, Pere Macias, de CiU, Josu Erkoreka, del PNB i el representant d'ERC-ICV-IU, encara per elegir

Joan Rusiñol
2 min

MadridMariano Rajoy ha decidit que l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, un dels dirigents del PP ministeriables, representi el PP al debat a cinc bandes que es farà a TVE el dia 9 de novembre. Serà dos dies després del cara a cara entre els dos aspirants amb possibilitats reals d'ocupar la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba.

L'elecció de Gallardón és significativa perquè ocupa el número 4 de la llista de Madrid. És a dir, s'ha descartat Soraya Sáenz de Santamaría –en avançat estat de gestació– i Ana Mato, número 3 de la candidatura. També s'ha prescindit d'altres membres destacats de la direcció, com la secretària general, María Dolores de Cospedal, i els vicesecretaris generals Esteban González Pons i Javier Arenas.

El representant socialista serà el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, reconegut rubalcabista i cap de llista del PSE per Àlaba, i el de CiU, Pere Macias, número 2 de la candidatura. El diputat per Biscaia Josu Erkoreka serà la veu del PNB al debat.

Està previst que al debat només hi hagi una persona per representar ERC-ICV-IU, que comparteixen grup parlamentari al Congrés. Fonts d'Esquerra han explicat a l'ARA que la decisió no està presa i argumenten que caldria un debat amb els caps de llistes de tots els partits, en igualtat de condicions i sense exclusions. Pels independentistes no és de rebut que la Junta Electoral Central "traslladi" als dos partits el problema d'elegir ara qui dels dos –si la formació de Cayo Lara o la d'Oriol Junqueras– ocupa la cadira del debat. IU ja va impugnar el duel a dos però la JEC va avalar la decisió de TVE i el pla de cobertura informativa.

Els partits del grup mixt, com Coalició Canària, BNG i UPyD, també estan molestos per haver quedat exclosos, en aquests debats. L'organisme arbitral els va oferir la possibilitat que gravin missatges sobre els temes que s'hi tractin.

stats