Eleccions 22-M

Àngel Ros interpreta la davallada del PSC en clau nacional

L'alcalde de Lleida, revalidat en el càrrec per majoria absoluta, atribueix els mals resultats globals del PSC a errors com la mala lectura de la sentència de l'Estatut i la votació sobre el fons de competitivitat. Ros considera que "els arguments jurídics no serveixen quan el que hi ha en joc són sentiments"

Redacció
2 min

BarcelonaÀngel Ros, l'alcalde de Lleida, és una de les poques alegries que el PSC pot extreure dels resultats d'ahir, després de guanyar una vegada més per majoria absoluta. Ros ha lamentat, aquest matí, que "és dur veure com molt bons alcaldes han perdut l'alcaldia", i ha afirmat que la crisi "passa factura en primer lloc a qui està governant". Ho ha fet en una entrevista a RAC1. L'alcalde interpreta els resultats del PSC a les municipals en clau nacional. "No vam llegir adequadament la sentència de l'Estatut", ha dit, ni tampoc la votació recent al Congrés dels Diputats per reclamar per aquest any l'avançament del fons de competitivitat –que el PSC va votar en contra–. En relació a aquesta votació, que també ha apuntat que "va ser molt hàbilment planejada per CiU", creu que els socialistes van cometre un error en el moment que la situació ja era irreversible: "Els arguments jurídics són febles quan parlem de sentiments, i en aquell moment ja s'estava en aquest terreny", ha reblat, més tard, en una altra entrevista a TV3.

Ros creu que això els ha jugat en contra sense cap dubte i que el PSC ha de fer "un esforç per recuperar la centralitat del catalanisme polític d'esquerres" i del món municipalista. Segons Ros, després del "dos avisos" que han rebut els socialistes amb les passades eleccions catalanes del 28-N i les d'ahir, "el partit ha de fer un gir" al Congrés de la tardor i adaptar-se a la realitat política del segle XXI. Ros també ha parlat de les acampades arreu del país: "A vegades ens tapem els ulls i hi ha una realitat al carrer". Segons la seva lectura, "hi ha un descontentament que hem de saber llegir, i no integrar o absorbir, perquè l'estaríem malbaratant". Cal trobar, ha apuntat, "noves formes de participació de la societat que donin canal a aquesta sensibilitat ciutadana".

p { margin-bottom: 0.21cm; } Futur candidat a la presidència de la Generalitat?

Preguntat sobre la possibilitat que ell sigui el proper candidat del PSC a les eleccions nacionals, Ros ha assegurat que es veu "amb força" per estar en un lloc de responsabilitat en el PSC. "En quin, no ho sé, depèn de per fer què jugaré d'una manera o d'una altra", ha dit l'alcalde. Ha lamentat, a més, l'auge del discurs xenòfob a Catalunya, "la part més trista de les eleccions". Posar-hi tots responsabilitat i tenir un discurs molt clar sobre la immigració han estat les apostes que ha destacat que cal fer per plantar-hi cara.

Resultats electorals

El PSC manté la majoria absoluta que ja va aconseguir al 2007 amb 15 regidors. CiU n'ha aconseguit 6, els mateixos que en les darreres eleccions, i el PP els duplica i se situen en 6. Ni Esquerra-EM ni ICV-EUiA han aconseguit representació. Han perdut 2 i 1 regidor, respectivament. Ros ha lamentat ser "l'única força d'esquerres a la Paeria", que estarà formada només per tres partits.

stats