DE LA PROTESTA A L'URNA

Eleccions entre protestes

Els partits polítics afronten els comicis d'avui en un difícil context d'indignació social

S.gonzález/m.colomer
2 min

BarcelonaDes que a les vuit del matí els col·legis electorals obrin les seves portes, la primera batalla a la qual s'hauran d'enfrontar serà la de l'abstenció. És difícil valorar quin efecte poden tenir les acampades en la participació d'aquests comicis. En tot cas, sigui quin sigui aquest percentatge, quan a partir de les vuit del vespre comenci l'escrutini, la pugna passarà a ser la interna de cada partit per no perdre pes territorial.

L'hegemonia municipal

El principal pols es mantindrà entre CiU i el PSC, que es disputen ser la força hegemònica municipal a Catalunya. Si bé els socialistes han tingut durant anys les principals ciutats catalanes sota el seu domini, el sotrac del 28-N els pot passar ara factura. A més de Barcelona, poden perdre ciutats com Girona i dependre dels pactes postelectorals en altres punts com Tarragona o Sabadell. En canvi, CiU confia en l'embranzida del 28-N per convertir-se en primera força municipalista i arrabassar, per primera vegada en 32 anys, l'alcaldia de la capital catalana al PSC.

Més complicat se li presenta el panorama a ERC. L'aparició de nous partits independentistes l'ha obligada a fer equilibris i a presentar-se en coalició a alguns municipis, començant per Barcelona. Els republicans, que ara compten amb prop de 1.600 regidors al territori, esperen resistir com a tercera força. Conscients que els seus resultats no seguiran la tendència a l'alça del 2003 i el 2007 –als comicis del 28-N van caure fins el cinquè lloc–, donen per satisfactori conservar, almenys, 1.200 regidors.

Més enllà de les eleccions municipals, les Illes Balears i el País Valencià celebren també eleccions autonòmiques. Al País Valencià, Francisco Camps busca l'absolució popular per la seva relació en casos de corrupció que no sembla que l'afectin electoralment. A les Illes, el PP també dóna per fet que recuperarà la majoria absoluta que va perdre fa quatre anys l'ara imputat per corrupció Jaume Camps.

El 22-M a l'Espanya

També pendents de les protestes en places d'Espanya, els comicis esbossaran, a nivell espanyol, el mapa polític previ a les eleccions generals previstes per al 2012. El PP surt amb avantatge per arrabassar ciutats històricament socialistes que poden deixar el PSOE en una situació certament compromesa. Les seves eleccions autonòmiques de Múrcia, Castella-la Manxa, Extremadura, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Aragó, Canàries, Navarra i La Rioja seran una autèntica vara de mesurar tendències. També serà un focus d'atenció el retorn a les eleccions de l'esquerra abertzale després de vuit anys d'il·legalitzacions en el primer experiment unitari de l'esquerra independentista basca, Bildu.

stats