Microsites 25/11/2012

Cospedal: "El dret a decidir l'han exercit avui"

Els conservadors consideren un "fracàs rotund" l'aposta del candidat de CiU i descarten pactar amb els nacionalistes. Creuen que els electors "li han clavat una bufetada" a Mas

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest diumenge que el resultat electoral és un "fracàs" per a CiU perquè Artur Mas havia plantejat els comicis catalans com un plebisict i no ho ha assolit; i ha considerat que el "dret a decidir s'ha exercit" avui.

"Els plebisicits es guanyen o es perden. CiU ha de fer aquesta lectura", ha dit la número dos del partit en una roda de premsa a la seu del PP al carrer Génova. Cospedal ha atribuït l'avenç d'ERC a la "radicalització" de CiU però ha volgut destacar que la suma dels partits sobiranistes han baixat. Cospedal ha celebrat que els resultats del PP (amb 19 diputats -un més que al 2010-) siguin "els millors de la seva historia". Ha considerat, a més, que els resultats "no perjudiquen" el PP a nivell nacional i ha dit que suposen un aval a les retallades de Mariano Rajoy.

També ha criticat els resultats del PSOE i ha descartat que el PP pacti amb CiU per l'agenda sobiranista de Mas. "Ha passat de frívol a irresponsable. Quan un es radicalitza, la gent compra l'original. Mas no va convocar una eleccions perquè ERC tingui més escons", segons fonts de la direcció popular.

Des de la cúpula del PP es destaca que aquestes eleccions "es plantejaven com un plebiscit a Mas i li han clavat una bufetada" i es considera que ara és Mas qui ha de moure fitxa i no Mariano Rajoy. Les mateixes fonts recorden que un dels seus objectius era evitar la majoria absoluta de CiU i se'n hauria sortit, i que ho ha afavorit el fet que hagi augmentat molt la participació.

Segueixen els escrutinis i a la planta setena de la seu del carrer Gènova, hi ha la cúpula del partit, amb Mariano Rajoy al capdavant, sense la seva esposa, que habitualment acostuma a ser-hi també. Hi ha el ministre Ruiz-Gallardón, la secretària general, María Dolores de Cospedal, i ministres com Ana Mato i Fátima Báñez, entre d'altres.

A nivell periodístic, un dels més moments més curiosos de la jornada ha estat el seguiment informatiu que ha fet Telemadrid un cop han tancat els col·legis electorals. Els presentadors del programa sobre les eleccions han tingut moltes dificultats per poder ser escoltats perquè de fons se sentien les protestes dels treballadors contra l'ERO que prepara l'empresa i que podria afectar el 80% de la plantilla.

stats