El PSOE, satisfet amb "un resultat superior a les expectatives"

La direcció nacional diu que les "urnes han contestat" a Mas

Joan Faus
2 min

MadridEl secretari d'organització, Óscar López, ha valorat aquest diumenge positivament els resultats del PSC a les eleccions catalanes -ha obtingut 20 escons, vuit menys que al 2010, i passant a ser tercera força política- i ha volgut transmetre el missatge que ha estat molt millor del que es preveia. "El PSC ha obtingut un resultat superior a les expectatives. Segueix sent la segona força en vot quan es deia que seria la quarta", ha dit en una roda de premsa a la seu de Ferraz.

El número tres del partit ha considerat que els resultats suposen un aval al candidat del PSC, Pere Navarro, però no s'ha volgut mullar sobre l'aposta federalista que promouen els socialistes. Ha felicitat Navarro per el seu "missatge de sensatesa" i per haver obtingut "un resultat més que digne".

López ha considerat, a més, que el candidat de CiU, Artur Mas, "ha fracassat rotundament" i que la pèrdua de 12 escons "és un càstig a la imprudència, a avançar eleccions sense justificació, i cap a un camí de separació". En aquest sentit, ha dit que els electors li han donat a Mas una "lliçó de sensatesa".

Els resultats del PSC semblen haver sorprès a la cúpula dels socialistes espanyols. Un cop es coneixia el sondeig de TV3 que donava al PSC entre 16 i 18 escons, la direcció del PSOE veia "difícil" ser segona força política i considerava que els socialistes catalans patien la "radicalització de la política catalana" provocada pel desafiament d'Artur Mas. També asseguraven que els resultats del sondeig estaven "dins del que deien les enquestes".

L'estat d'ànim ha canviat en un parell d'hores. Amb el recompte més avançat i superada la barrera dels 20 escons, la sensació a la seu del PSOE al carrer Ferraz ha estat d'alleugeriment perquè les coses han anat molt millor del que preveien.

Han seguit la jornada electoral a Ferraz el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba -que ha parlat en diverses ocasions per telèfon aquesta nit amb el líder del PSC, Pere Navarro-, la vice secretària general, Elena Valenciano, i el secretari López.

Des de fa setmanes la cúpula del PSOE ha tractat de desvincular-se dels resultats d'aquesta nit. Cal recordar que el propi Rubalcaba ha insistit que el PSC és un partit autònom que ha fet la seva pròpia campanya, donant a entendre que no se sentiria responsable de la seva davallada. Tot i així, els partits han topat durant la campanya en el dret a decidir. El líder del PSOE ha deixat ben clar que no està d'acord amb la proposta del PSC de permetre una consulta sobre la independència si aquesta és legal.

Aquesta derrota dolça del PSC suposa un alleugeriment per a Rubalcaba, que afrontava una nova prova aquest diumenge després del fracàs de les eleccions gallegues i basques. Caldrà estar atent a com evolucionarà ara el discurs federalista del PSOE.

stats