Un vídeo de Ciutadans recupera opinions de Pujol sobre els andalusos de fa més de cinquanta anys

L'expresident ja va demanar excuses fa anys per algun dels paràgrafs del llibre que va escriure l'any 1958

Efe
1 min

BarcelonaCiutadans ha llançat un vídeo amb motiu de la precampanya per a les eleccions del 25-N en què critica l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per les seves opinions sobre els andalusos en un llibre que el fundador de Convergència Democràtica de Catalunya va escriure el 1958.

"Si per la força del nombre arribés a dominar, sense haver superat la seva pròpia perplexitat, l'andalús destruiria Catalunya", és una de les frases que Pujol va escriure en el llibre 'La immigració, problema i esperança de Catalunya', segons ha explicat Ciutadans en un comunicat.

En l'audiovisual de precampanya apareixen cares d'andalusos que han fet història, com Diego Velázquez, Antonio Machado, Federico García Lorca o Pablo Picasso.

Mentrestant, una veu en off relata parts de l'escrit de Pujol, segons C's: "L'home andalús no és un home coherent, és un home anàrquic, és un home destruït, és generalment un home poc fet" o "un home que viu en un estat d'ignorància i de misèria cultural, mental i espiritual".

C's pretén criticar amb el vídeo el "menyspreu" i la "xenofòbia" de Convergència i Jordi Pujol "cap als milions de ciutadans d'origen andalús que són ciutadans de Catalunya", critica aquest partit en un comunicat.

El llibre de Pujol ja va suscitar debat fa anys i ell mateix va escriure el 1977 un article en el qual va voler aclarir les seves afirmacions i, vint anys més tard, una vegada revifada la polèmica, Pujol, ja com a president de la Generalitat de Catalunya, va remetre un escrit a l'Ajuntament de Puerto Real (Cadis) en què s'excusava per algun dels paràgrafs d'un llibre que va escriure fa més de 50 anys.

stats