Pujol i el vídeo de C's: "Tots tenim una frase desgraciada que ens persegueix tota la vida"

L'expresident demana "no ser jutjat" pel fragment d'un llibre que va escriure l'any 1958 sobre la immigració, recuperat aquests dies en un vídeo de campanya de Ciutadans

Acn
3 min

TarragonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat el bon nivell d'integració dels ciutadans que han vingut a Catalunya procedents d'Andalusia i Extremadura i ha assegurat que tant ell com CiU sempre han actuat per la "defensa del concepte de solidaritat i de respecte cap a tots els ciutadans espanyols". Pujol s'hi ha referit arran de la publicació per part de Ciutadans d'un vídeo que recull algunes opinions sobre els andalusos escrites per l'expresident l'any 1958, i que la formació ha repescat per acusar Jordi Pujol d'haver "denigrat" el poble andalús i de ser un "xenòfob". L'expresident ha reiterat aquest divendres les seves disculpes pel que ha qualificat de "frase desafortunada i injusta". El vídeo de precampanya de Ciutadans recull una sèrie d'imatges de personatges andalusos rellevants com Antonio Machado, Pablo Picasso, Diego Velázquez o Federico García Lorca, mentre una veu en off relata fragments del llibre 'La immigració, problema i esperança de Catalunya', que Pujol va escriure l'any 1958 en la clandestinitat.

"L'home andalús no és un home coherent, és un home anàrquic, és un home destruït, és generalment un home poc fet. Un home que viu en un estat d'ignorància i de misèria cultural, mental i espiritual. Si per la força del nombre arribés a dominar, sense haver superat la seva pròpia perplexitat, l'andalús destruiria Catalunya", recull el vídeo de Ciutadans, citant fragments del llibre.

L'expresident Pujol ha demanat "no ser jutjat per una frase desgraciada" i ha dit que "tots tenim una frase desgraciada que després ens persegueix durant tota la vida". Pujol ha defensat que "el que cal és disculpar-se i demostrar que després has actuat correctament, i no treure'ns en cara el que es va dir fa 55 anys".

El llibre de l'expresident ja va ser objecte de polèmica en el passat i se n'ha disculpat en reiterades ocasions. Aquest divendres, Jordi Pujol ha tornat a excusar-se per una frase que ha titllat de "desafortunada", "injusta" i "absurda". "Quan era jove estava preocupat pels temes d'Andalusia, Extremadura i de subdesenvolupament espanyol, i vaig quedar molt impressionat per un cas concret que em va fer dir una frase desafortunada", ha justificat.

"Creia que aquella gent no se'n sortiria, perquè havia arribat a un grau de decaïment molt important, des del punt de vista de la moral i de les seves ganes de fer", ha afegit. Pujol ha celebrat, però, "la política que hem fet, a nivell català, espanyol i, evidentment, a Andalusia i Extremadura". En aquest sentit, l'expresident ha constatat que Catalunya està "plena de gent que va venir d'Andalusia i Extremadura i que, afortunadament, estan molt integrats".

Pujol també s'ha referit a les paraules del líder del PSOE i expresident d'Extremadura Guillermo Fernández Vara, el qual va exigir que, si Catalunya s'independitza, es retornin "les 150.000 persones que ens van ser sostretes, més els seus fills i els seus néts". Jordi Pujol ha afirmat que aquesta també va ser "una frase desgraciada i impresentable, que suposo que tampoc tornarà a dir mai més".

"Hem de reaccionar contra la marginació i l'arraconament de Catalunya"

L'expresident de la Generalitat ha visitat aquest divendres les comarques tarragonines acompanyat del cap de llista de CiU per Tarragona a les eleccions al Parlament, Albert Batet. En aquest marc, Jordi Pujol ha fet un repàs de l'actual situació que viu Catalunya des de la ciutat de Tarragona.

"Ens trobem que hi ha una envestida molt forta contra les autonomies i, en particular, contra Catalunya −per part del govern espanyol−. S'accentua l'ofec econòmic i financer, i això per a Catalunya té unes conseqüències greus pel que fa al seu desenvolupament econòmic", ha assegurat Pujol.

L'expresident ha afirmat que, en els últims anys, la relació amb Espanya s'ha "espatllat molt", tant des del punt de vista polític com el financer, i n'ha posat d'exemple "la voluntat de retallar l'Estatut" o l'actitud de "crear un estat d'ànim molt hostil contra Catalunya".

"Tenim una crisi econòmica, una crisi de finançament de la Generalitat molt greu, una discriminació molt greu contra Catalunya. La crisi econòmica es converteix en crisi social, i la relació política i institucional amb Espanya s'ha espatllat", ha advertit.

Segons Pujol, "hem de reaccionar contra el mal tracte, la marginació, l'arraconament, la residualització de Catalunya, perquè al final ens convertirem en una cosa tan prima com un paper de fumar i, al final, es fondrà".

L'expresident ha explicat que aquest estat d'ànim canviant a Catalunya es podrà copsar a les eleccions del 25 de novembre. "Serviran per saber si el poble de Catalunya ha fet un pas més i per saber si ratifica o no el moviment de fons que hi ha hagut darrerament", ha conclòs.

stats