Política 03/10/2012

Més d'un centenar de militants del PSC exigeixen a Navarro que defensi el sobiranisme

Exconsellers i exdiputats, entre d'altres, demanen al candidat socialista que lideri un projecte d'esquerres que doni resposta a les exigències nacionals de Catalunya

Sara González
2 min
Pere Navarro, aquest matí

BarcelonaUn manifest signat per 145 militants del PSC, entre ells exconsellers i exdiputats, exigeixen a Pere Navarro que lideri un projecte d'esquerres que no deixi de banda el dret a l'autodeterminació i les aspiracions sobiranes de Catalunya. Es tracta d'una aportació programàtica que signen dirigents de pes –com els exconsellers Antoni Castells, Marina Geli i Ernest Maragall; dirigents històrics com Antoni Siurana, alcaldes com Àngel Ros i exalcaldes com Jordi Serra i Lluís Miquel Pérez–, que alerta que ha estat la mateixa societat catalana "la que ha dit 'prou'" fins a aixecar una "immensa onada d'exigència nacional" que el PSC ha de saber representar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document alerta Navarro que el PSC ha de ser capaç d'omplir una "notabilíssima absència": "La d'una esquerra catalana prou forta, amb capacitat de govern, a l'altura dels anhels sobirans de Catalunya i a l'altura del greu repte econòmic i social". L'aportació programàtica destaca que la sentència de l'Estatut va ser un 'no' a la voluntat d'encaix de la nació catalana a l'estat espanyol i que ara hi ha un "desig col·lectiu de sobirania i voluntat d'estat propi".

Davant la situació de bloqueig a què s'ha arribat, i constatat el 'no' reiterat de l'Estat a les ofertes catalanes, els sobiranistes del PSC consideren que ara a qui toca moure peça és a l'Estat. I els mínims necessaris, consideren, passen per un pacte Catalunya-Espanya en base al “reconeixement del dret a l'autodeterminació”, el reconeixement que Catalunya és un “subjecte de sobirania pròpia”, i la presència directa de Catalunya a les “instàncies federals europees”, entre altres elements.

Espanya plurinacional "desmentida"

Pels signants del manifest, l'esquerra catalana imprescindible en aquests moments i que volen bastir s'ha de basar en el fet que l'evolució plurinacional que “semblava prevista” en la Constitució ha quedat “desmentida”. La Constitució, doncs, ha estat una “coartada jurídica” per impedir qualsevol oferta catalana. “És així com la pulsió independentista ha passat de ser un sentiment reactiu a ser una voluntat positiva, conscient, plural i integradora; de ser una proposta minoritària a un factor transversal”, clama el manifest, que afegeix que “fa més falta que mai” la presència d'una esquerra catalana “potent” perquè “la Catalunya-Estat no pot fer-se a la mida única de la ideologia de centre-dreta, sinó que ha de bastir-se des de la pluralitat”.

stats