Un 65% creu que Mas farà l'estratègia del peix al cove i no arribarà fins a l'estat propi, segons l'enquesta de RAC1

Els votants del PSC preferirien que Chacón fos la candidata. Un 64% creu que el fet que ERC, SI i la CUP no vagin units va contra la causa independentista

Ara
2 min

BarcelonaUn 65% del electors catalans no es creu que Artur Mas arribi fins al final amb l'objectiu de l'estat propi. Així ho revela l'enquesta que ha donat a conèixer aquest dimecres RAC1, elaborada per Feedback. El 65% pensa que Mas al final intentarà aconseguir un pacte amb el govern espanyol que rebaixarà aquesta aspiració. En canvi, un 31% confia en el president i està convençut que anirà a totes. Els votants de tots els partits es veuen a venir que Mas seguirà l'estratègia convergent del peix al cove. Els que més, els del PP i el PSC; i els que no tant, els de CiU i Esquerra. El sondeig pronosticava ahir una clara victòria de CiU a les eleccions al Parlament del 25-N, amb 67 escons, a un pas de la majoria absoluta.

L'enquesta també pronostica una victòria del sí en un referèndum d'autodeterminació amb el 53% dels vots, davant el 39% del no.

Chacón, la millor candidata per al PSC

El sondeig també revela que la majoria dels votants del PSC prefereix Carme Chacón com a candidata. En segon lloc se situa Montserrat Tura. Pere Navarro, el candidat real, ocupa el tercer lloc. Un 49% de votants del partit creu que l'exministra de Defensa seria la millor candidata. En canvi, un 22% s'estimaria més que ho fos l'exconsellera Tura. Pere Navarro només és el candidat ideal per al 13% de votants socialistes, i l'alcalde Àngel Ros, només per a un 9%. L'enquesta vaticinava ahir que el PSC perdrà 7 diputats, fins als 21.

Els catalanistes del PSC, partit propi

La majoria de ciutadans creu que els més catalanistes del PSC haurien de crear un nou partit o anar-se'n a un altre. Un 36% creu que haurien de formar un partit, com farà l'exconseller Ernest Maragall. Un 28% pensa que s'haurien de sumar a Esquerra Republicana o a Iniciativa, i un 26% opina que s'haurien de quedar al PSC per influir des de dins. Els votants socialistes estan dividits entre els que creuen que han de marxar a un nou partit i els que pensen que s'han de quedar.

Unió de les forces independentistes

L'enquesta també revela que un 64% dels electors catalans creu que el fet que Esquerra, Solidaritat i la CUP es presentin per separat va en contra de la causa independentista. Un 27%, en canvi, pensa que no.

A Madrid no han entès res

Sobre les reaccions que s'han sentit fins ara de Madrid: 2 de cada 3 ciutadans pensa que els mitjans de fora de Catalunya no han entès la reivindicació de l'estat propi. També una gran part de catalans, un 45%, pensa que el govern espanyol tampoc ha entès què està passant a Catalunya.

En canvi, un 39% pensa que el govern del PP no té una reacció clara i va trampejant segons el dia, mentre que un 14% de ciutadans troba bé que el govern del PP s'oposi amb força a les aspiracions independentistes. Per una altra banda, la majoria de catalans, un 51%, troba que el que diu Alícia Sánchez-Camacho és el mateix que diu el govern i la cúpula del PP. En canvi, un 45% hi veu diferències.

stats