Exteriors diu que no hi ha problemes per votar des de l'estranger i que només s'han queixat 31 catalans

"Farem tot el possible perquè les eleccions tinguin la major participació possible en un clima de lleialtat institucional", ha assegurat el ministre García-Margallo

Ara / Acn
2 min
La participació dels catalans que van votar des de l'estranger el 2010 va ser del 13,1%, mentre que el 2006 va ser del 20,8%.

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimecres que l'executiu espanyol només té constància de 31 queixes dels 156.157 catalans residents a l'estranger i ha recordat que l'exercici d'aquest dret a vot està subjecte a un procediment "per garantir la transparència" que combina "l'eliminació de qualsevol possibilitat de frau i la comoditat en la gestió del vot". Malgrat tot, el ministre ha afirmat que "naturalment" el seu ministeri "investigarà" les 12 queixes que han adduint manca d'atenció. "Farem tot el possible com hem fet sempre perquè les eleccions catalanes tinguin la major participació possible en un clima de lleialtat institucional", ha dit. El ministre ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del diputat de CiU Jordi Xuclà, que li ha demanat si pot garantir el dret constitucional del vot per als residents absents a l'estranger a les eleccions del 25-N. Fa dies que desenes de catalans a l'estranger es queixen a través dels mitjans de comunicació dels problemes burocràtics per votar per als comicis del 25-N.

Xuclà ha recordat que la setmana passada va finalitzar el període de sol·licitud del vot per correu i que la informació que estan facilitant les ambaixades "no és precisa ni exacta" com detalla un informe de la Oficina de Seguiment Electoral de la Generalitat que recull "disfuncions i manca d'atenció" per part del servei exterior de l'Estat. "No vull pensar que es deu a negligència ni a mala fe", ha dit Xuclà, que ha demanat al ministre que compleixi amb la seva paraula i tots els catalans puguin exercir el vot".

García-Margallo ha recordat que l'exercici del vot dels residents absents està subjecte a un procediment "per garantir la transparència de l'elecció i combina l'eliminació de "qualsevol possibilitat de frau i la comoditat en la gestió del vot". I ha recordat que només hi ha hagut 31 queixes de les què 12 han adduït manca d'atenció "fet que serà naturalment investigat, i 15 que deien que tenien dificultats per desplaçar-se al lloc del vot". Com a exemple ha recordat que una votant "de la remota illa de Nova Caledònia deia que havia d'agafar un avió per desplaçar-se al consolat".

En aquest marc, ha afirmat que el conseller de Governació de la Generalitat "va dir que no s'havia observat cap actitud obstruccionista per part dels consolats o ambaixades" fet que "el tranquilitza enormement". "Farem tot el possible com hem fet sempre perquè les eleccions catalanes tinguin la major participació possible en un clima de lleialtat institucional, transparència i certesa".

stats