Junqueras ratifica que el referèndum és impossible i crida Podem a sumar-se al procés d'independència

ERC ha triplicat escons al Congrés i ha passat dels tres als nou diputats

Els dirigents d'Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC) han estat rebuts amb aplaudiments, crits d'independència i gestos d'alegria pels 9 diputats que el partit ha aconseguit al Congrés en les eleccions generals d'aquest diumenge, que ERC ha seguit a través de la seva seu a Barcelona, al Born Centre Cultural.

El president del partit, Oriol Junqueras, ha ratificat la tesi que, davant el bloqueig dels prinicipals partits espanyols , fer un referèndum "és impossible", i per això anima Podem a "sumar-se al procés d'independència" per formar així una República Catalana "neta i justa".

"Tindrem un acord que faci possible una República Catalana neta i justa"

Oriol Junqueras President d'ERC

Junqueras ha celebrat que el partit hagi triplicat els escons i que els diputats independentistes al Congrés sumin 17, en un fet "mai vist"; i s'ha alegrat també d'una altra "suma mai vista": "la de les forces compromeses amb la defensa de l'estat del benestar, la justícia social, el repartiment de la riquesa i la dignitat de les classes treballadores". 

Justícia social i dret a decidir

Joan Tardà, diputat al Congrés, per la seva banda, ha assenyalat que aquesta nit Catalunya ha derrotat l'unionisme, i ha celebrat igualment que el bipartidisme espanyol s'hagi començat a esberlar.

Gabriel Rufián, cap de llista per Barcelona, ha aplaudit que ERC hagi aconseguit els millors resultats de la història en unes eleccions generals. "Per tractar-se de les eleccions d'un altre estat no està gens malament", ha bromejat. 

"Catalunya ha votat en clau social i a favor del dret a decidir"

Gabriel Rufián Cap de llista d'ERC per Barcelona al Congrés

També ell ha animat Podem a sumar-se al procés independentista i els ha felicitat pels resultats. "Els esperem a partir de ja. La revolució és ara i aquí, i es diu procés d'autodeterminació català", ha assenyalat. Finalment, ha celebrat que el partit hegemònic a Espanya, el PP, sigui "tremendament residual a la república catalana". "Catalunya ha votat en clau social i a favor del dret a decidir", ha conclòs.  

Dels tres als nou diputats

En les darreres eleccions generals, el 2011, ERC va obtenir tres diputats al Congrés, dos per la demarcació de Barcelona (169.601 vots, un 6,48%) i un per la de Girona (33.000 vots, un 10,78%). A Lleida va obtenir el 8,59% dels vots (16.529) i a Tarragona el 7,42% (25.724). En conjunt, el partit republicà va obtenir 244.854 vots, un 7,07% del total.

Amb les dades d'aquest diumenge, ERC superaria amb escreix els resultats de les anteriors eleccions, en què fins a l'últim moment no van saber si esgarrapaven el tercer escó a Girona, per a Teresa Jordà. Alfred Bosch i Joan Tardà van ser els escollits per als dos escons per Barcelona.

 

Més continguts de

El + vist

El + comentat